Kratko iz knjižare

1. Smrtni ishod atletskih povreda; Milica Vučković

Ponirući duboko u nutrinu junakinje i pripovjedačice Eve (zahvaljujući ich-formi za koju se autorica odlučila), ulazimo u srž psihološkog nasilja koje na trenutke postaje i fizičko, obilježeno patološkim lažima i manipulacijama. Smrtni ishod atletskih povreda, nepretenciozno ispričana priča o začaranom krugu nasilnog odnosa nosi i ono (meni pomalo bez odgovora ako se niste našli u sličnoj situaciji) pitanje: Zašto ostajemo, čak i kada ostankom radimo najveću štetu sebi? Milica Vučković (napokon) je dala glas onima koji ostaju unatoč udarcima i uvredama, koji ne pronalaze izlaz iako je on vrlo jasan i onima koji "šute i trpe". Ovo je jedna od onih hrabrih knjiga koje nisu tu da nam uljepšaju stvarnost, već da nam ju prikažu surovo i realno kako bismo ju bolje razumjeli i bolje živjeli.

Helena

2. Vremensko utočište; Georgi Gospodinov

Metafikcionalni roman Georgija Gospodinova možda bi se najlakše moglo opisati kao roman o vremenu. U njemu pacijenti „vremenskih utočišta“, oboljeli od demencije i Alzheimerove bolesti, nastoje očuvati preostala sjećanja i proživjeti ono malo vremena što im je ostalo (i doslovno i metaforički) okruženi stvarima iz svoje mladosti. No ovo je također roman o Europi, o državama koje su, poput oboljelih od demencije, bez budućnosti, te se iz tog razloga odlučuju na kolektivni povratak u svoja „zlatna“ doba i prekrajaju granice prema najdražim desetljećima, svjesne da je sve to samo patvorina. Na koncu, ovo je roman o pisanju, o piscu koji pokušava odgoditi neumitni svršetak svojeg djela, a time i pripovjednu smrt svojih likova, ali u tome na koncu ne uspijeva. Međutim, ono što Gospodinov na stranicama Vremenskog utočišta uspijeva, jest izvanredno prikazati krhkost osobnog i društvenog identiteta, a u konačnici i same autorske persone, pred neumoljivim hodom vremena.

Nikola

3. Anomalija; Hervé Le Tellier 

Fabula ovog uspješnog romana otprilike je svima poznata: avion Air Francea zadesila je strahovita oluja praćena turbulencijama. Uspio je uspješno sletjeti, no nakon tri mjeseca identičan avion s istim putnicima pojavljuje se na radarima i onda kreće panika. Ono što je na prvi pogled psihološki triler s natruhom znanstvene fantastike prvo je što privlači pozornost, no u sjajnom poigravanju sudbinom likova koji su nositelji svih reprezentnih situacija i nevolja koje bi mogle zadesiti ljude čiji dvojnici već tri mjeseca obitavaju na Zemlji, Anomalija produbljuje značenje riječi identitet,tragedija, trauma, svijest, strah i smrt. Potaknuti brojnim nagađanjima, uvlačimo se u teorije ove upečatljive fenomenologije i pomalo počinjemo razmišljati o svim aspektima sučeljavanja (koje se neminovno mora dogoditi i to pod kontroliranim uvjetima) dviju osoba koje se razlikuju samo po tromjesečnoj odsutnosti jedne od njih. Uzbudljivo književno putovanje zrakom, tlom i stazama mogućeg.

Kristina

4. Nahraniti kamen; Bronka Nowicka

Kako dijete u svijetu odraslih može sebi objasniti nepojmljivo i apstraktno, tugu i traumu? Mlada poljska spisateljica Bronka Nowicka na zanimljiv način nudi koordinate dječjeg razmišljanja, viđenja sebe i odraslih. Situacije opisane svakodnevnim predmetima - jastučnicom, zavjesama, vilicom, sapunom, štapom, stolom ili škarama dio su popisa dječje tuge, način na koji pripovjedačica na trenutke spaja opipljivo s neopipljivim, svakodnevno s neprolaznim. Ostat ćemo zatečeni jednostavnošću prihvaćanja života, ali i dubinom proživljenih strahova i trauma iz djetinjstva koji zauvijek ostavljaju trag u čovjekovom životu.

Tea

5. Borbe i metamorfoze jedne žene; Édouard Louis

Obujmom malena, ali snažna priču o životu majke kojoj je misao "zaslužujem bolje" spasila život. Pričajući o njenoj borbi kako za sebe, tako i za život bez opresije i nasilja, Louis se ujedno i "obračunava" s vlastitim problemima koji proizlaze iz njihovog odnosa, ali i prošlošću. Bolan, ali i nježan (kao i uvijek), ovaj mladi francuski autor ponovno svojom iskrenošću i odlično ukomponiranom autorefleksijom udara, izmjenjuje i pomiče granice. 

Helena

Vjerujemo da dobra knjiga u pravom trenutku ima moć utjehe i snagu prosvjetljenja, da riječi liječe, pomiču granice i podižu duh.

Prošetajte sunčanom stranom (Mislavove) ulice do naše Knjižare!