Kratko iz knjižare

1. Shuggie Bain; Douglas Stuart

Surov i bolan život u kojem je dijete osuđeno na vlastiti, samostalni odgoj, ali i odgoj roditelja koji nije sposoban brinuti se za sebe, a kamoli za vlastito dijete. Bio bi to moj kratak opis ovoga romana. Ali Shuggie Bain daleko je od toga. On je kamen spoticanja, prikaz onog najtežeg: borbe za vlastiti, ali i tuđi život. Ujedno i onaj kamen koji vas tjera na ustajanje i guranje dalje koliko god da je teško. Bez obzira na težinu tog kamena, iza njega vas čeka svjetlo koje je uvijek tu, zvučalo to klišejasto ili ne. Ispripovijedan pronicljivo bez zadrške, ovo je roman koji se čita u dahu, od kojeg se ne odustaje bez obzira na njegovu težinu i koji vas mijenja, dubinski i nepovratno. Koliko god da je mučan i tragičan život našeg malenog junaka Shuggieja, on je maestralno i uvjerljivo ispričan; prepun prekrasno razrađenih dijaloga i realnog prikaza turobne svakodnevice koja pred vas nameće onu vječitu misao: kako iz najgorega izvući najbolje i na kraju preživjeti? Ali ne samo preživjeti, već i živjeti. 

Helena

2. Odlazak sa stanice Atocha; Ben Lerner

Roman koji se bavi promišljanjem pozicije suvremenog mladog čovjeka i umjetnika, točnije pjesnika u nastajanju. Ben Lerner vrlo točno osjeća duh naše epohe i preispisuje Joyceovog suvišnog čovjeka danas. Upućen i pametan, autor na lagan i nepretenciozan način adresira mnoge današnje dubioze estetske vrijednosti umjetnosti i književnosti. Protagonist, u ulozi portretiranja odnosa autora, književnog djela i čitatelja, duhovito i vješto balansira na granici izrečenog i mišljenog, unutarnjeg i vanjskog. Knjiga uz koju ćete se opustiti, ali i promišljati.

Tea

3. Novi dio grada; Andrija Škare

Kroz devet priča upoznajemo kvart u kojem sve vrvi od unikatnih života, anegdota, nestašluka koji se izrode iz zaglušujuće omare za toplih ljetnih mjeseci kad predvečerja odišu nekim uzvišenim nespokojem i iščekivanjem. Tu su i gužve koje prate putovanja na posao, sportski (ne)uspjesi, druženja i kasnonoćni razgovori. Brzo nam postaje jasno da Škare nije samo promatrač, već i sudionik koji želi skupiti sve doživljaje kako bi dočarao duh(ovitost) jedne zajednice. Ono što priče čini na neki način općekvartovskim i općeljudskim je to što nas svaka od njih obogaćuje i potiče na razmišljanje o tome kako je ponekad neophodno dočarati svoje odrastanje i neki modus operandi, neki svojevrstan stil ili mentalitet mikrolokaliteta. Novi Zagreb i Likota, Kralj, Krznar, Grunf, Kreks i Peh postoje u tisuće verzija i upućuju na raznolikost priča koje ,,hodaju'' među nama.  Uvijek iznova inspirativna spoznaja je da se u tako malo teksta odvije jedan život ili se cijeli jedan život predstavi čitateljima, neka njegova esencija ili neka nama nepoznata varijanta boli ili sreće koja prividno bježi, a sada je u rukama pisca koji je čupa na površinu. A on to radi pripovjedački vješto, dosljedno, gorljivo, ali i brižno praćeno emotivnim nabojem koji nas posve zaokuplja i mijenja. 

Kristina

4. Zabranjena bilježnica; Alba des Céspedes

Intimna ispovijest žene koja je radnica, supruga i majka, smještena u pedesete godine poslijeratne Italije, zbir je misli i osjećaja Valerije koja iza svoje prividno snažne fasade i uloge koju joj je društvo nametnulo, skriva vlastite nesigurnosti i unutarnje boljke. Pišući iz dana u dan, naša junakinja ogolijeva samu sebe, svoju obitelj i životnu svakodnevicu. Iskreno i surovo, Alba des Céspedes dala nam je dubinski uvid u žensku nutrinu te je ispisala snažan feministički roman ili dnevničke zapise o životu koji nam je vremenski daleko, ali zapravo, dubinski, bliži nego ikada. Suvremenost kojom odišu ti zapisi čita se kao opomena, snažna i glasna. S razlogom Elena Ferrante njene knjige naziva ,,knjigama ohrabrenja''. 

Helena

5. Novela o šahu; Stefan Zweig

Kratak, ali upečatljiv roman/novela klasik je sredine dvadesetog stoljeća istodobno vrlo aktualan i danas. Kontrastira s jedne strane putnike okupljene na brodu radi dokolice, slobodnog vremena u igranju šaha te, s druge strane, unutarnju dramu pojedinca u kojoj su sudionici i čitatelji posredstvom autora. Postavlja nam se izazov i pitanje možemo li shvatiti dubinu nečije patnje i traume, kako i koliko shvaćamo drugoga i je li to sve i za nas (samo) igra ili ne. Stefan Zweig na nepunih stotinjak stranica ogolio je banalnost zla i njegove posljedice.

Tea

Ako još niste odlučili koju biste knjigu potražili u Noći knjige, mi smo u Knjižari spremni na usrdnu i velikodušnu pomoć.
Vjerujte nam, osim ovih imamo mnogo dobrih preporuka u rukavu :)

Čekamo vas u najljepšoj ulici u gradu!