Kratko iz knjižare

1. Smrtni grijesi feminizma; Slavenka Drakulić

Prošireno izdanje sada već kultnih eseja o feminizmu i kulturi govori o još uvijek (nažalost) aktualnim temama, tabuima i predrasudama. O tzv. uplašenim muškarcima i prirodi te ugroze te o licemjernom moralu, degradirajućim društvenim konvencijama i nelogičnostima pretpranom edukacijskom sustavu Drakulić piše mudro, britko, pronicljivo i sarkastično. Smrtni grijesi su nam od iznimne važnosti kako bismo razumjeli prošle borbe i kako bismo se pripremili za one predstojeće.

Kristina 

2. Mama kuha ručak, tata čita novine; Barbara Pleić Tomić

Pleić Tomić u svojim esejima čitateljskoj publici postavlja direktna pitanja povezana uz majčinstvo i roditeljstvo općenito. Na koji način društvo piše i pristupa majkama i majčinstvu? Je li majčinstvo nepovratno romantizirano? Zašto se o majčinstvu progovara tek kad netko postane majkom? Autorica pruža nove uvide u roditeljstvo i uloge svakog člana nuklearne obitelji te potiče čitatelje na daljnje razmišljanje o tim temama. Kako je navedeno u uvodu knjige, svi imaju neki odnos s majkom (i idejama o tome što "majka" znači), što ove eseje čini svima pristupačnima i zanimljivima.

3. Tinejdžerke i drugi monstrumi; Lana Pukanić

Ova knjiga iznimno je pametno promišljanje o svakodnevnim 'monstrumima' te o vječnoj borbi s vjetrenjačama i nerazumnim svijetom s čime feminizam kao pokret od svojih početaka ima posla. Autoričini eseji, prvotno objavljivani za feminističke portale Muf i Krilo, podijeljeni su u pet glavnih cjelina: Hrvatska sukuba, U sjeni procvalih djevojaka, Feminističke kosti, Histerija u Avenue Mallu i Sirene na kraju svijeta. Iako većinski autobiografski osvrti, tekstovi su i istraživanje koje u velikoj mjeri doprinosi hrvatskom feminizmu. Autorica se preko urnebesno humorističnih promišljanja i razmišljanja o djevojci, ženi, patrijahatu i seksizmu, uz nezaobilaznu parodiju društva, obraća prvenstveno onima kojima feminizam nije toliko blizak, koristeći zanimljiv spoj književno-filmskih i političko-zabavnih motiva iz suvremenih medija i popularne kulture s referencama na klasike.

Tamara

4. Dođi, sjest ću ti na lice; Asja Bakić

Duboko uronjena u svakodnevicu koju živimo, Asja Bakić u svojim esejima iskreno i bez zadrške piše o aktualnim događanjima unutar zajednice u kojoj živimo. Snažna feministička perspektiva odjekuje njenim tekstovima, nevezano piše li o temama koje se dotiču popularne kulture ili politike. Inzistirajući na slobodi govora i mišljenja, kao što sama autorica kaže: "zbilja u kojoj živimo ne dopušta mi luksuz šutnje", ona pred nas stavlja teme o kojima se ne govori dovoljno (ni glasno) bez obzira na moguću negativnu reakciju ili neodobravanje šire publike i javnosti. Iako je od samih eseja koji su prvotno objavljeni na feminističkom (prerano ugašenom) portalu Muf prošlo nekoliko godina, oni i dalje odišu aktualnošću i potrebom za dubokom analizom vlastite svakodnevnice, privatne i javne. 

Helena
 

5. Europa 28; Sarah Cleave i Sophie Hughes

Posebno je utješno u ovome trenutku čitati eseje intelektualki, znanstvenica, umjetnica, aktivistica i njihova promišljanja o budućnosti Europe. Suvremenost je obilježena nesigurnošću i nepovjerenjem u bolje sutra, a skepticizam ne dolazi od (zdrave) kritičnosti, nego iz straha. Tekstovi okupljeni u ovoj knjizi pokazuju snažan i ujedinjen ženski glas, a sve autorice pozivaju na odgovornost, djelovanje, promišljanje granica i odnosa prema drugome, zagovarajući snagu dijaloga i promjenu koja nije samo hashtag. Nosioci stvarnih promjena postajemo onda kada možemo biti ono što zaista jesmo, razvijati se i stvarati u zajedništvu sa zajednicom kojoj pripadamo. Pritom zajedničke snage moramo usmjeriti ponajprije na očuvanje Majke Zemlje jer alternativa za ljudsku vrstu ne postoji. Hrabra, emancipirana i živopisna knjiga koja potiče jedinstvo u različitosti.

Tea

Do kraja ožujka traje naša akcija Čitaš li žene? i zato smo vas ovom prilikom odlučile opskrbiti knjigama snažnih i nepokolebljivih mladih ženskih glasova!

Ne čekajte zadnji tren, dođite po žensko osvježenje u Knjižaru :)