Kratko iz knjižare

1. Mačka iznutra; William S. Borroughs

Mačka iznutra svojevrsna je biografska proza, a ujedno i šarmantna kolekcija anegdota američkog pisca Williama S. Burrougsa u kojima su mačke glavni i apsolutni protagonisti. Pisac, do sada najpoznatiji po svojem znanstveno-fantastičkom romanu Goli ručak, u ovom očaravajuće toplom ostvarenju zabilježio je svoje cjeloživotno prijateljstvo s tim dlakavim životinjicama, čiji misterij obožavanja seže daleko u čovjekovu prošlost. Bez obzira na sasvim drugačiji smjer i atmosferu  od one na koju smo navikli u njegovim drugim djelima, kroz novelu se ističu Burroughsov prepoznatljivi humor i spisateljski stil. Ova sinteza meditacije, tračci dubokoumnih naklapanja i senimentalnih osvrta kompletnog mačkoljupca predstavlja nam njegovu brižnu i mekšu stranu. Ukratko, savršeno štivo za istinske štovatelje ovih simpatičnih četveronožnih stvorenja!

Tamara

2. Crveni kofer; Lana Bastašić

Pisan unutar par mjeseci, prepun emocija, dnevnik Crveni kofer još je jedan u nizu briljantnih književnih ostvarenja Lane Bastašić. Svojim autentničnim glasom, Bastašić je složila svoj kofer koji nosi i osobno, dublje značenje te nas je uvela u vlastitu intimu s kojom se čitatelju/ici vrlo lako poistovjetiti zbog snažnog glasa kojemu vjerujemo. Autorica kao da je kroz ove zapise, kopajući po svojoj nutrini, odlučila napraviti svojevrsnu "inventuru" same sebe u vremenu kada je cijelom svijetu ta "inventura" bila neizmjerno potrebna. Svakodnevne misli i razmišljanja potaknuta osobnim, ali i svjetskim/političkim događanjima daju nam uvid u nutrinu naše junakinje/autorice i njena razmišljanja i promišljanja o vlastitom ja te o kvaliteti i stanju svijeta u kojem živimo. Iskrenošću, jednim od glavnih motiva kojim obiluje ovaj dnevnik, autorica navodi čitatelja da se osobno preispita, napravi takvu inventuru i prestane gledati vlastite kofere koje nosi kao teret - nego kao nešto što ga oblikuje, ali ne i nužno definira. 

Helena

3. Prvo lice jednine; Haruki Murakami

Nova zbirka kratkih priča Harukija Murakamija spoj je razigranosti i promišljenosti, neočekivanosti i prekoračivanja granica (i)realnosti. Murakami je iskusan i smio pripovjedač, siguran u održavanje čitateljske pažnje, ali pun iznenadnih zaključaka i obrata. Baš kao što jedna od priča govori o izmaštanom pa pronađenom pa onda (ponovno) izgubljenom jazz albumu, isto se osjeti u njegovim pripovjednim strategijama - istodobno uživate u improvizaciji, ali se s povjerenjem upuštate da vas vode sigurne ruke (riječi?). Čitatelj i pripovjedač jedan na jedan u Prvom licu jednine - zabavno, zagonetno i zavodljivo. 

Tea

4. Vučja sreća; Paolo Cognetti

Ovaj nježan roman fino dozirane emotivnosti, svoju prijemčivost prije svega duguje suptilnoj sintaksi, spontanim dijalozima, lepršavom humoru i postupnoj izgradnji odnosa između čovjeka i prirode (kod Cognettija su to uvijek planine). Zrelom lucidnošću prikazuje suradnju pojedinca i zajednice. Konture su zamućene jer ništa nije kruto ograničeno i sve je moguće, baš kao i u životu, ponekad sve stane jer preispitujemo smisao i pozadinu nekih riječi, razgovora i odluka. Ta lako uočljiva toplina ne proizlazi nužno iz suodnosa, već se formira u samim likovima koji vode vječne egzistencijalne bitke i koji na razne načine preispituju svoje putove ka samoostvarenju. U njima postoji nešto istinski ljudsko i nepatvoreno, kao sami temelj ljudske postojanosti. Možda se ona najbolje otkriva kroz susrete sa silinom prirode, s neporecivim doživljajem malenosti pred planinama. Pomalo nas uči što znači biti čovjek i kako prepoznati ljudskost u drugima. Vučja sreća je kao planina koja je samo velika stijena, a zapravo utočište i privlačna sila koja mami svojom tajanstvenošću.

Kristina

5. Vladar sjena; Javier Cercas

Priča za koju je sami Cercas višestruko isticao kako ju nije htio ni znao napisati proizašla je iz jedne fotografije mladog obiteljskog heroja, Manuela Mene. Za rekonstrukciju je bilo potrebno višegodišnje istraživanje, nebrojene potrage za preostalim dokumentima i intervjuiranje preživjelih, čime je pisac ulazio u same zakutke ratne povijesti. Konačno, kao produkt uloženog truda, dobili smo izniman dokumentarni roman o majčinom ujaku koji je život priveo kraju u dobi od devetnaest godina boreći se na krivoj strani povijesti. Vladar sjena hrabra je odiseja u političku i obiteljsku povijest, neizmjerno snažno, humano i mudro promišljanje o prirodi heroja, ratu i žrtvama sistema koje daje dublji uvid u razumijevanje krvave nacionalne traume. Ispričana kroz perspektivu triju generacija jedne obitelji, ovo je priča o oživljavanju skoro zaboravljene prošlosti i ostavštini Španjolske revolucije.

Tamara

O ovim bismo sjajnim novitetima mogle pričati još duže jer nam je dojmove teško sažeti u tek nekoliko rečenica. Knjige osjećamo svim osjetilima, volimo ih dotaknuti, pomirisati, upoznati iznutra i sprijateljiti se s njima.

Posjetite nas u Knjižari i (pre)pustite se neponovljivom čitateljskom iskustvu.
Mi vas čekamo!