Kratko iz knjižare

1. Gle nas sad; Geir Gulliksen

Novi roman Geira Gulliksena Gle nas sad preuzima od svojeg prethodnika studiju međuljudskih (ponajviše ljubavnih) odnosa kao svoju glavnu temu. U autorovom je fokusu još jednom pojedinac/pojedinka sa svojim unutrašnjim svijetom, željama, razočaranjima i nadanjima, strahovima u (ne)preuzimanju odgovornosti za svoje postupke kao i posljedice odluka koje ne možemo unaprijed predvidjeti. Gulliksen ponire duboko u istraživanje mijena i zakutaka ljudske psihe, postavljajući pitanja jesmo li toliko snažno neovisni od drugih koliko mislimo da jesmo ili smo samo dobri u samouvjeravanju da je tako. Možda je zato i dobro pitanje gdje, kako i s kojim osjećajem na kraju života želimo izreći riječi: Gle nas sad? da bi nam one postale vodilja.

Tea

Kupi Gle nas sad!

2. U kasno ljeto; Magdalena Blažević

Kratkim rečenicama iz kojih izviru duboke i snažne emocije, Magdalena Blažević ispisala je (anti)ratni roman u kojem je kroz perspektivu djevojčice (čiji je život zapravo tek počeo u trenutku kada je prerano ugašen) prikazala sve strahote koje rat donosi. Poetskim jezikom, autorica stvara vrlo snažne i žive pjesničke slike zbog kojih će vam, kao što i naša pripovjedačica djevojčica kaže, trebati predah jer udaraju duboko i odzvanjaju glasno. Njena priča je antiratna oda koja se čita polako, s mučninom u želucu i boli u srcu... Jedna od onih koje ostaju dugo unutar nas kao svojevrsna opomena i nakon koje se zaista nemoguće ne zapitati kao i djevojčica u romanu "Kako svijet može i dalje biti isti?"

Helena

Kupi U kasno ljeto!

3. Osam planina; Paolo Cognetti

Osam planina, roman Paola Cognettija koji ime dijeli sa starom nepalskom legendom usredotočenom na različite vrste ljudskih odnosa, vrhunsko je promišljanje o čovjeku, zadivljujućoj ljepoti flore i faune i odnosu urbanog prema ruralnom. Narator, istovremeno baratajući jednostavnim jezikom i prvoklasnom pripovjedačkom vještinom, istražuje sponu koju kroz dugi vremenski period dijele glavni likovi, dva dječaka iz različitih sredina.Test odvojenosti zbog čestih izostanaka dodaje bogatu dimenziju i vjerodostojnost odnosu, a ujedno budi intenzivne emocije poput ljubavi, gubitka, nade i ravnodušnosti. Cognetti kroz svojevrsne memoare, u kojima planine imaju metaforičko značenje, portretira odrastanje, prijateljstvo i punoljetnost, ali i trajnu vezu između očeva i sinova.

Tamara

Kupi Osam planina!

4. Brnjica za vještice; Dubravka Ugrešić

Žanrovski neuhvatljiva nova knjiga Dubravke Ugrešić, iako mala po opsegu, možda je najbolji poklon za rođendan sada već četrdesetogodišnjakinji Štefici Cvek. Prvi je dio autoričin pogled unatrag, na mjesto i trenutak u kojem je Štefica Cvek nastala, rasla i književno stasala, a drugi dio kao da je intimna društvena (čitaj osobna) analiza (čitaj drama) tipična za naše posttranzicijsko područje. Ugrešić zadržava čvrstoću i jasnoću izraza i bistrinu pogleda iz svojih ranijih eseja, no bez imalo pametovanja ili superiornosti. Čitatelj će morati sam odlučiti što će i kamo sa svojom vlastitom brnjicom. 

Tea

5. Ključ od velikih vrata; Hinko Gottlieb

"Ali život je sadašnjost" reći će Tanopolski u jednom od svojih monologa u romanu koji je u potrazi za svojim čitateljima morao prijeći preko prostornih i vremenskih udaljensti velikih razmjera. Roman svakako pretendira svojom poviješću nastajanja na zaokupljanje pažnje čitatelja i kritike. Sam tekst, obogaćen ilustracijama, prati živote četvorice židovskih zatvorenika, od kojih jedan ima posebno izraženu imaginaciju i sposobnost pričanja priča ili posebne moći kojima upravlja i pred ostale postavlja neobične predmete te ih čak odvodi na druge lokacije. Tko je on i zašto je svojevrsna svijetla točka u životima
 svojih sustanara, na nama je da otkrijemo pomoću vlastitih performansi zapažanja. A život, život je bio sadašnjost, isto kao i danas. Da bi nam to bilo dokazano, moramo čitati i slušati mudrace, iz koje god udaljenosti nam govorili.

Kristina

Kupi Ključ od velikih vrata!

 

U Knjižari moramo biti spremne na neočekivana iznenađenja jer kad stignu noviteti ili kad otkrijemo koju staru, a novu knjigu, nama je svaki dan rođendan! 

Dođite po svoja književna otkrića u Mislavovu :)