Kratko iz knjižare

1. Čitatelju, vrati se kući; Maryanne Wolf

Novu je godinu najbolje započeti prisjećajući se zašto toliko volimo čitanje!  Maryanne Wolf, stručnjakinja i zapažena znanstvenica s područja neuroznanosti, razvoja čitanja i kognitivnih procesa, autorica je koja će nas (ponovno) zaljubiti u čitanje. Ispisana u nizu pisama, ovo je knjiga zbog koje ćete poželjeti da više nikada ne morate prestati s čitanjem i odložiti knjigu iz ruku. Wolf je pronicljiva i nadahnjujuća kada progovara o važnosti borbe za dubinsko i istinsko čitanje (književnog) teksta te strastvena borkinja u vraćanju kritičkog mišljenja, empatije i promišljanja posebno za generacije koje u čitateljskom svijetu tek stasaju. Inspirativna knjiga za inspirativan početak čitateljske godine! 

Tea

2. Apeirogon; Column McCann

Beskonačan je broj stranica u geometrijskom obliku apeirogonu. Beskonačan je broj tragičnih priča obilježenih ratovima. Beskonačan je broj kreacija koje mogu stvoriti jata ptica u letu. Beskonačan je broj životnih putova koji mogu spojiti sudbine dvoje ljudi. Colum McCann ispričao je onaj o dvojici očeva koji idu svijetom i pričaju o svojim gubitcima povezanim s izraelsko - palestinskim sukobom. Samo je jedan način da do kraja upijemo i poslušamo priču o očaju i milosti koji su povezali Ramija i Bassama - čitanjem ovog slojevitog i mudrog romana koji vas može dotaknuti i promijeniti svojim nježnim pristupom beskrajnoj tuzi i istinom o surovosti svijeta.

Kristina

Kupi Apeirogon!

3. Iznad svega; Richard Powers

Američki intelektualistički romanopisac, Richard Powers, poznat po tome da u svojim djelima istražuje učinke moderne znanosti i tehnologije, u ovom ekološkom romanu odaje memorabilni hommage prirodi. Kroz maštovitu i zarazno privlačnu prozu koncipiranu u trima dijelovima, uspješno povezuje činjenice, aktivizam, ekologiju i književnost. Devet protagonista, koje sve do zadnjeg vežu njihova jedinstvena iskustva s drvećem, upoznajemo kroz isprepletene priče iz različitih faza ljudske povijesti. Ljudski element autor čini privlačnim iznimnim i vrlo vividnim poglavljima, stvarajući nezaboravne slike i uspješno pretvarajući stabla u ključne likove romana, što je kreativan, no također rijedak pristup u modernoj književnosti. Roman koji se oslanja na razne radove i članke šumara i znanstvenika, suptilno vas navodi na razmišljanje o neprekidnoj sponi čovjeka i prirode te o sve većoj otuđenosti od nje u novijem dobu. Iznad svega pasionirana je posveta aktivizmu, ekologiji i na onaj, čovjekovom oku nevidljiv, no nadasve živ, inventivan i golemi svijetu bez kojeg ne bi smo bili to što danas jesmo.

Tamara

Kupi Iznad svega!

4. Radioamater; Ulla Lenze

Inspiriran istinitom pričom, Radioamater je prava poslastica za sve koji vole mješavinu povijesnog, trilera i obiteljske priče. Ulla Lenze ispisala je priču o pojedincu, glavnom junaku (radioamateru) Josefu Kleinu, ali nam je i dala i svojevrsni povijesni pregled New Yorka u osvit 2. svjetskog rata te poslijeratne Njemačke obilježene nacističkim režimom. Navigirajući kroz razne vremenske periode koji su važni za svjetsku povijest i kombinirajući različite prozne žanrove, u romanu će uživati čitatelji različitih književnih apetita. 

Helena

Kupi Radioamatera!

5. Uspavanka; Leïla Slimani

Leïla Slimani imala je prilično atraktivan prvi nastup pred hrvatskom publikom. No, koliko god Uspavanka izazivala zgražanje i nelagodu, ostavila je iza sebe trag koji može ostaviti samo dobro ispripovijedana priča: temeljitu psihologizaciju likova, prepoznatljiv stil i zapaženu strukturu. Svojevrstan je to triler koji se stvara u okolnostima u kojima očekujemo međuljudsku suradnju, povjerenje i nježnost. Još jednu (a moguće i onu najvažniju) dimenziju daje joj razbijanje stereotipne raspodjele uloga s obzirom na rasu i nacionalnost.
Naime, poslodavka tj. majka, tamnoputa je Arapkinja, dok je dadilja bjelkinja, Francuskinja i ispraksirana majka. Mnoštvo je različitih recepcija ovog kontroverznog romana i upravo bi zato svakom vrsnom čitatelju trebalo biti važno imati svoj primjerak.

Kristina

Kupi Uspavanku!

 

Nova godina znači nove čitateljske pobjede, nove čitateljske izazove, nova književna prijateljstva. Sve su to i više nego spremne pružiti Vam naše (uvijek čitateljski radoznale) knjižarke!

Svratite u Knjižaru - tražimo književne (rado)znalce!