Kratko iz knjižare

1. Moderni paket; Sally Rooney

Kada stavimo na stranu sintagmu "glas generacije" koja ju prati, Rooney se ne može oduzeti njena originalnost, mladolikost i snažna psihologizacija likova. I ne, ona ne piše samo za jednu generaciju. Ona piše o jednoj generaciji, ali inovativno i drukčije, toliko da će privući (a već je i privukla) i ostale generacije koje ne spadaju u već svima poznate milenijalce. Kroz sva tri romana (Razgovori s prijateljima, Normalni ljudi i Divni svijete, gdje si) ponudit će vam široku lepezu likova koji se "muče" s vlastitim identitetom i svijetom u koje žive, njihova unutarnja previranja te širok spektar tema: važnost mentalnog zdravlja (napokon!), klasne razlike, nasilje u obitelji, nasilje nad ženama, feminizam, globalno zatopljenje i još mnoštvo njih s kojima se svi svakodnevno susrećemo bez obzira na generacijsku pripadnost. Svojim istančanim stilom "natjerat" će vas da se lako poistovjetite s njenim likovima, nju ćete promatrati kao najbolju prijateljicu ili prijatelja s kojima dijelite isto mišljenje ili se u njemu razilazite, a na kraju će vas natjerati na dubinsko propitivanje svoje nutrine i svijeta u kojem živimo. Ukratko: za mene, Sally Rooney uvijek i zauvijek. 

Helena

Kupi Moderni paket!

2. Mediteranski paket; Marija Andrijašević i Darko Šeparović

Andrijašević i Šeparović, dvojac mlađe generacije hrvatskih autora, idealan su spoj koji na najbolji način prikazuju Mediteran u svim svojim oblicima i nijansama. Oboje su na književnu scenu stupili pjesničkim koracima pa je njihov jezik obogaćen začudnim metaforama i uzbudljivim usporedbama, gust i bogat. Andrijašević prikazuje borbu protagonistice u potrazi za novim početkom i to u svome rodnome gradu, među ljudima s kojima je odrasla, koje poznaje i koji poznaju nju. Pitanje mogućnosti uopće novog početka u opisanim okolnostima jedno je od mnogih koje autorica u romanu postavlja. Šeparović s druge strane, ulazi duboko u proživljavanja i promišljanja pojedinca koji, negdje (nigdje i svugdje) na obali isto traga za novim svitanjem, novim rođenjem, odlaskom koji može biti ujedno i povratak. Mediteran iščitavamo u pjesničkim slikama, u mirisu i atmosferi dok se pred očima čitatelja ocrtavaju živopisni i (očekivano) ponekad inatljivi pojedinci. 

Tea

Kupi Mediteranski paket!

3. Nobelovski paket; Olga Tokarczuk

Začudne, maštovite i slojevite Bizarne pripovijesti nezaobilazna su zbirka koja sadrži po malo od legendi, mitova, magičnog realizma i stvarnosne proze. Tu je i neizostavni, ukusno doziran humor. Tokarczuk namjerno izoštrava sliku na onim dijelovima koji su nam važni kako bismo proniknuli što dublje u prirodu svijeta kao takvog te zavirili u magične predjele čovjekove duše. Njen bogat pripovjedački asortiman prepoznajemo itekako i u romanu Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju. U njemu (iako naslov to ne sugerira) prevladava topla elegancija suživota prirode i čovjeka kojemu je do iste stalo do te mjere da je spreman suprostaviti se cijelom drušvu oko sebe. Krajolik se pretvara u lik u romanu, on opominje, sluša i negoduje. Braneći svoje ideale, glavna junakinja postaje glas savjesti, lukav i tajanstven, sklon tome da vas tjera da stalno preispitujete i njega i sebe. Nobelovski paket kreiran je za književne sladokusce koji će njime sigurno utažiti svoju glad za vrhunskom literaturom.

Kristina

Kupi Nobelovski paket!

4. Tajnoviti paket; Joseph O'Connor

Joseph O'Connor, irski romanopisac, scenarist i dramatičar, autor je devet romana prevedenih na čak 40 jezika te ovjenčan mnogim nagradama među kojima se ističe Nagrada za iznimna postignuća u književnosti. Također je izglasan za irskog pisca desetljeća. Autor već prepoznatljivog stila pisanja koji se očituje vrhunskim oblikovanjem likova oživljenih intenzitetom 'metod actora' u poetičnim, bogatim i štoviše, impresivnim rečenicama. Ova dva romana (Svjetlo za duhove i Igra sjena) predivna su oda 'umjetnosti na daskama', na čijim je stranicama punokrvno oživljeno zlatno doba viktorijanskog kazališta. O'Connor se poigrava likovima koje vodi kroz razne pustolovine uz pomoć izmišljenih dokumenata kombinirajući ih s elementima istinitih iskustava, a istodobno majstorski predstavlja komadić irske društvene i političke povijesti. Tajnoviti paket izvrstan je izbor za ljubitelje jedinstvenog pripovjedačkog stila prezentiranog kroz intenzivne, atmosferične i zabavne romane.

Tamara

Kupi Tajnoviti paket!

 

Razumjet ćete nas kada kažemo da je jedini pravi poklon - knjiga! Ipak smo mi knjižarke svakodnevno okružene mnoštvom divnih i nadahnjujućih knjiga :) Prepoučujemo ova četiri paketa, ali u našoj Knjižari za svakog će se naći poseban književni biser, od povremenih do strastvenih čitača.

Veselimo vam se!