Kratko iz knjižare

1. Ponovo u kavani Europa; Slavenka Drakulić

Trideset godina nakon esejističke zbirke U kavani Europa Slavenka nas Drakulić ponovo suočava sa stvarnošću kakva jest, a ne sa stvarnošću kakvu bismo (možda ili nažalost) htjeli da ona bude. Autorica je budna i pronicljiva sudionica društvenih promjena i političkih previranja te vrlo trijezna i pažljiva kronologičarka svakodnevice. U svojim tekstovima, po prvi puta objavljenima na hrvatskom jeziku, intimno spaja sa zajedničkim, vjerno ocrtava mjesto maloga čovjeka i njegove sudbine u povijesnom trenutku pa često osobno postane istovremeno i globalno. Kolikogod trpka, gorkoslatka pa čak i na trenutke ironična, Slavenka Drakulić na pitanje kako danas biti čovjek odgovara odlučno: nikako, ne vratimo li u središte promišljanja humanost, dostojanstvo i empatiju.

Tea

Kupi knjigu!

2. Nebeski svod; Olli Jalonen

Kroz ovaj pustolovni roman za mlade i odrasle provest će vas znatiželjan dječak Angus i ispričati vam priču o važnosti učenja, čitanja i prijateljstva. Unutar korica skrivaju se tri priče u jednoj: život na otoku sv. Helena u osvit prosvjetiteljstva na kojem je priroda netaknuta, ali život koji je težak i mukotrpan; Angusovo ,,skriveno" putovanje brodom do Londona te njegovu avanturu tim velikim i nepoznatim gradom. Jalonen je ispisao pustolovinu za male i velike, a svatko od nas će čitanjem ovog romana ući u kožu našeg malenog junaka i prisjetiti se kako je to gledati svijet očima djeteta i upijati stvari oko sebe poput velike spužve. 

Helena

Kupi knjigu!

3. Latinoamericana; Marko Pogačar

Nakon poetično-putopisnih literarnih ostvarenja (Slijepa karta i Korov, ili protiv književnosti) koja stilski odmiču od tradicionalnih i od svijeta očekivanih pisanih impresija posjećenih gradova, zemalja i kontinenata Marko Pogačar, jedan od najvažnijih hrvatskih mladih pjesnika prepoznatljivog glasa i stila, stvorio je neodoljiv prozno-putopisni rukopis. Na ležeran, jedinstven način i s iznimnom pažnjom pripovijeda o podjednako pomalo fikcijskim i stvarnim ljudima Latinske Amerike i događajima iz njihovih života, uz poetična zapažanja posjećenih gradova i viđenih pejzaža, onih mjesta koja nisu prikazana u brošurama turističkih agencija. Dobivamo potpuno ogoljenu, sirovu, neobično privlačnu sadašnjicu isprepletenu simbolizmom minulog doba.

Tamara

4. Kad smo napustili Karla Liebknechta; Lidija Dimkovska

Začudne, pamtljive i angažirane, strastveno ispripovijedane priče Lidije Dimkovske vrelo su poučnih i dirljivih sudbina koje predstavljaju naš svijet postglobalizacije s izraženim notama egzistencijalističke borbe i stereotipnih nadmetanja. A to je upravo poruka koju šalje naslov i povijesna ličnost u njemu. To je obilježje generacije urbanih nomada koji traže svoje mjesto pod svjetlom neona. Zašto i kako napuštamo svoje domove i kako oni izgledaju u srcu bjeguna velika su, još uvijek neodgovorena pitanja koja se ozbiljno razmatraju s gorljivim entuzijazmom spisateljice koja nije ni mogla ni htjela postaviti pred čitatelje jednostavan zadatak.

Kristina

Kupi knjigu!

5. Bijelo se pere na devedeset; Bronja Žakelj

Pisan iz samog središta pripovjedačice, iz srca koje živi radost i tugu, bolest i borbu za ozdravljenjem, smrt, ali i nove početke, prvijenac slovenske spisateljice Bronje Žakelj, iskrena je i dirljiva ispovijest iz prvog lica o njezinim životnim usponima, padovima, nadama. No, njezino prvo lice lagano i nježno postaje naše lice jer se svatko od nas, u većoj ili manjoj mjeri, prije ili kasnije, suočava s onime što se čini većim ili jačim od njega samoga. Nadahnjujuća, pritom nimalo senzacionalistička ili patetična, autoričina hrabrost proizlazi iz iskustva mnogih ,,da'' kao odgovora životnim izazovima. Čitajući uviđamo i učimo da hrabrost ne znači isto što i neustrašivost te da su strpljivost i ustrajnost stupovi nositelji unutarnje snage.

Tea

 

Pitate se kako smo povezale političku esejistiku s povijesnim pustolovnim romanom, neočekivane poetičke putopise s fikcionaliziranom autobiografijom ili emotivnim kratkim pričama? 
I mi smo se iznenadile! 
U našoj Knjižari sve je moguće :)

Dođite pronaći književnu avanturu za vas ili dragu vam osobu, a mi ćemo se rado upustiti u potragu za onom pravom. 
Vidimo se u Knjižari Fraktura!