Kratko iz knjižare

1. M. Dijete svojega vremena; Antonio Scurati

Scurati iznimnom pripovjedačkom vještinom kronološki niže dokumentirane slike jednog vremena. Pod dimom i pepelom ustreptalog poslijeratnog javnog života Italije osjeća se disanje nemani koja jača i uzdiže se na površinu. Uz podrobnu psihološku analizu Mussolinija i fašizma, pratimo još nekolicinu predstavnika novonastalih ideologija. Rasvijetljena su neka zakučasta mjesta talijanske, europske i naše povijesti koja je između dvaju ratova bila iznimno tragična i mračna. Ta povijest prikazana je kroz likove koji su književno dotjerani kako bi bili trajni spomenici nemirnih vremena. Nije ni čudo da se ovakav roman dugo čekao, kao što nije ni čudo da će se o njemu još dugo pričati, pisati i razmišljati.

Kristina

Kupi knjigu!

2. Čudan hotel; Eimear McBride

Junakinja (ili antijunakinja) ovoga romana nalazi se u neprestanim odlascima (možda dolascima?), ali ne onim izvanjskim, već unutarnjim. Roman Čudan hotel irske spisateljice Eimear McBride ispituje ljudske podvojenosti, unutarnje i vanjske nepodudarnosti misli s riječima, a riječi s glasovima koje čujemo u glavi. Mikroskopsko seciranje vlastitih misli povlači ju u bezdan povezan s ispraznošću riječi pa se čini kao da ponekad biva izvan prostora i vremena. Povrh svega, postavlja pitanje o tome tko je gospodar naših unutarnjih glasova i misli u glavi, može li se njih staviti točka i koliko su određujući za naša stanja i djelovanja? Naposljetku, ako mi sami nismo gospodari, tko onda jest? Pročitajte i možda saznate odgovor (i dođete k sebi).

Tea

Kupi knjigu!

3. Mračna kći; Elena Ferrante

Direktna i iskrena, kao i uvijek, Ferrante je još jednom duboko proniknula u svoju glavnu junakinju i ispisala još jednu životnu priču s kojom će se, vjerujem, mnoge od nas poistovjetiti. Ono što autorica gotovo savršeno radi jest plutanje između prošlosti i sadašnjosti koje je već vrlo prepoznatljivo za njen stil. Kroz retrospekciju i introspekciju, vrlo karakteristične za autoričin način pripovijedanja, upoznajemo i malo bolje shvaćamo lik Lede, srednjovječne profesorice koja je nezadovoljna i prepuna frustracija (i prošlih i sadašnjih), ali unatoč njima snažna i moderna žena.  Pitanje "nemajke" koje se postavlja u ovom romanu pitanje je kojega se ne dotičemo često, a slika jednog aspekta majčinstva o kojem žene (nekada) ne pričaju, a ako i pričaju, to rade (možda) sa sramom ili gotovo pa šapućući zbog uglavnom straha od osuda društva i okoline. No Ferrante ne osuđuje, ali i ne opravdava. Piše iskreno i strastveno, ne štedeći ni sebe ni svoje likove. Zato ju, vjerujem, toliko beskrajno volimo...

Helena

4. Sjećanja, sjećanja; Marija Stepanova

Prvijenac ruske spisateljice Marije Stepanove nostalgično je štivo koje za krajnji cilj ima naučiti čitatelja kako uvidjeti ljepotu u sitnim detaljima vlastitih života bez obzira na ponekad nadprosječne tegobe koje nam oni nose. Ovaj esejističko - autobiografski roman koncipiran u tri dijela nastoji (i uspijeva) rekonstruirati povijest ruske židovske obitelji u završnim godinama Sovjetskog saveza. Autorica kroz usporedno kombiniranje žanrova pripovijeda o općoj i vlastitoj obiteljskoj povijesti, rekonstruirajući ju i upotpunjujući uz pomoć fotografija, pisama i tetinog dnevnika. Kroz priču te žene kojoj je dugogodišnja želja shvatiti svoje pretke, saznajemo njihova životna iskustva, peripetije i radost koju su proživjeli u razočaravajućem vremenu zapisanom na tamnoj strani povijesti za koje nikako ne želimo da se iznova ponovi.

Tamara

Kupi knjigu!

5. Nerazdvojne; Simone de Beauvoir

Autobiografska proza Simone de Beauvoir, napisana prije gotovo sedamdeset godina, autoričina je posveta dirljivom, toplom i intimnom prijateljstvu Sylvie (Simone) i Andrée (Zaza) koje još kao devetogodišnjakinje nakon prvog susreta u školskim klupama postaju nerazdvojne. Ispisan jednostavnim, pročišćenim stilom, roman je osim toga svjedok društvenih i kulturnih zbivanja u poslijeratnoj Francuskoj, a posebno je zanimljiv ako želimo upoznati djelovanje i razmišljanje de Beauvoir iz njezinih ranih dana. U gomili novih i modernih narativa, lijepo je skloniti se u oldschool tip pripovijedanja, roman koji odiše nekim prošlim vremenima, ali jednako suvremen.

Tea

 

Neka vas u ove, sad već poprilično hladne dane, ugrije dobra knjiga!
Potražite siguran i topao kutak u našoj Knjižari i izaberite dobro društvo uz čaj i dekicu za nadolazeće večeri :)

Grijemo se (i čitamo) u Mislavovoj!