Kratko iz knjižare

1. U zemlji drugih; Leïla Slimani

Snažna obiteljska saga koja nam daje uvid u život obitelji koja nije ni "njihova" ni "naša", ni francuska ni arapska. Smještena u Maroko nakon Drugog svjetskog rata, Slimani je ispisala snažnu priču o životu u vrijeme francuskog kolonijalizma i pobune protiv njega. Njena snažna pripovjedačka crta krije se u tome što ćete svaki njen opis vizualno moći zamisliti, svaki miris te limunaranče nanjušiti i svaku bol, ljubav, gnjev, tugu... njenih junaka osjetiti i pronaći to i unutar sebe i svoje prošlosti. Slimani ne bira pravu ili krivu stranu za svoje junake, ona ih stavlja u kontekst jednog nama više ili manje poznatog vremena te daje panoramski povijesni pregled koji je utjecao na jednu obitelj, na jedno društvo, ali ponajviše pojedince kao dijelove tog društva. Roman koji pripovijeda priču o jednom vremenu i daje glas "malom" čovjeku jest sa sigurnošću jedan od onih čije ćete nastavke s nestrpljenjem iščekivati. 

Helena

Kupi knjigu!

2. Zemlja bez sutona; Marija Andrijašević

Dugoočekivani roman Marije Andrijašević govori o junakinji, biologinji čija je uža specijaliziranost sakupljanje raritetnog sjemenja, njezinoj obitelji, odnosima s roditeljima i okolinom u kojoj je rasla, ali iz koje je svim silama željela otići. Povratak u okruženje iz djetinjstva, susret s ocem, starim školskim prijateljem pa i samom zemljom kojom se cijeli život bavi, autorica obavija mrežom simbola, mnogim živopisnim metaforama i gustim izrazom. Pripovijedanje junakinje doima se poput herbarija sjećanja, a čitatelj će se vjerojatno upitati s kakvom se pažljivošću odnosi prema (vlastitim) sjećanjima i koliko smo ukorijenjeni u mjesto iz kojega smo potekli. Možda (vlastito) presađivanje ipak ne dolazi u obzir. 

Tea

Kupi knjigu!

3. Debitant; Sergej Lebedev

Dirljiva je lakoća kojom ovaj priznati Rus progovara o zastrašujućoj kreaciji tajnih Sovjetskih laboratorija. Kreiranje savršenog, nevidljivog oružja u vidu otrova koji ne ostavlja tragove, postaje opsesija glavnog junaka, dok njegovo kažnjavanje za izdaju postaje zadatak njegovih progonitelja. Svjestan svog položaja bjegunca, profesor Kaljitin je prepreden i oprezan. S druge pak strane, pratimo njegove bivše kolege i njihovu demonstraciju moći pregovaranja, kamufliranja i špijunaže. U očekivanju velikog okršaja prolazite kroz podmukle i opasne predjele izoštrenih umova i dobivate neprocjenjive lekcije iz povijesti, no nažalost i iz sadašnjosti. 

Kristina

Kupi knjigu!

4. Ivana pred morem; Veronika Simoniti

Iznimno vizualan, nagrađivani roman Veronike Simoniti - Ivana pred morem, obiteljska je saga o malim ljudima koji prolaze kroz teška životna razdoblja, ispričana u presjeku triju generacija ženskih likova. Protagonistica, kako naknadno otkrivamo, zapravo je Ivanina unuka, slovenska imigrantkinja koja se privremeno vraća iz Pariza s ciljem prodaje naslijeđenog obiteljskog stana u slovenskom primorju. Kroz vrhunsku metaforu pripreme naslijeđenog stana za prodaju i usputni pronalazak raznolikih predmeta kojima uspijeva baciti pogled na prošlost, Simoniti vješto propitkuje odnos vremena i ropotarnice obiteljske i opće povijesti. Autorica smiono isprepliće više različitih radnji koje su se odvile u dalekoj i bližoj nam prošlosti sa sadašnjim trenutcima i na taj način nam polako razotkriva mučne, bolne osobne priče koje su obilježile život njezinih predaka. Roman nas prirodnom lakoćom uspijeva uvesti u neko prošlo vrijeme te prikazati grozotu i strahovitost rata kroz proživljena iskustva iz ženskog kuta.

Tamara

Kupi knjigu!

5. Zakazano; Katharina Volckmer

Iskrena, što bi se reklo "do bola", duhovita, pitka. Sve su to pridjevi koji će opisati knjigu Katharine Volckmer. Ovo je knjiga koju ćete brzo pročitati, ali i dubinski iščitavati unatoč naoko "jednostavnim" dosjetkama i pošalicama koje prepravljuju ovaj roman. Na prvu duhovita, iza svih tih dosjetki i pošalica kriju se neke važne teme i promišljanja o njima: pitanje kolektivne krivnje, holokaust, rodne uloge i rodno pitanje. Ujedno i neka vrsta ispovijesti koju iščitavamo iz monologa glavne junakinje, ovaj roman daje izvrsnu kritiku današnje liberalne i demokratske Europe te njenog društva. Pametno, inovativno, izravno i iznimno duhovito.

Helena

Kupi knjigu!

 

Naše su knjižarke pronašle svoje favorite među pristiglim novitetima, a osim ovih, pregršt je dobrih knjiga koje će vam rado preporučiti uz koje ćete kvalitetno iskoristiti svoje (dragocjeno) vrijeme. 

Posjetite našu Knjižaru - mjesto dobre literature!