Kratko (i poetično) iz Knjižare

1. Svijet koji nije od ovoga svijeta; Wisłava Szymborska 

Za svakoga, zaista za svakoga - sintagma je kojom bih se mogla opisati Wisławu Szymborsku. Čak i za one koji od poezije bježe, skrivaju se u strahu od stihova, strofa, rime, lirskog subjekta. Koristeći jezik koji je svima blizak, i ljubiteljima poezije i onima koji to nisu (a nakon čitanja ove zbirke bi mogli postati), Szymborska pleše između raznih tema kao što su pitanje života i smrti, čovjekove nutrine, samog smisla postojanja, pisanja... Na trenutke duhovita, neki bi rekli cinična, njeni stihovi su neiscrpan izvor životne mudrosti upakirane u jednostavnost izričaja iz kojeg proizlazi mnoštvo pitanja koja autorica suptilno postavlja svojim čitateljima. U savršenom prijevodu Đurđice Čilić, zbirka Svijet koji nije od ovoga svijeta je knjiga koju ćete bezbroj puta iščitavati i svaki put pronaći neko novo značenje, novo pitanje, novi smisao... 

Helena

Kupi knjigu!

2. Ponornice; Krešimir Bagić

Čitatelju Bagićeve poezije zaista nikada nije dosadno! Tako je i u njegovoj novoj, nagrađenoj zbirci pjesama koja okuplja, spaja i razdvaja stihove, figure, misli i riječi poput pravih ponornica. U stihovnom vrtlogu nalazimo pjesme, prozne fragmente, dnevničke isječke, autopoetičke komentare, intertekstualne dosjetke, mjestimično čak i nekoliko filozofskih uzrečica. Autor pred čitatelja postavlja istovremeno i izazov i poslasticu. Bagićev je stil čist i dotjeran, a čitatelj koji traži i želi puno, nakon Ponornica željet će još više - dobre (ne samo Bagićeve) poezije, novootkrivenih vidika, svega što jedino poezija može potaknuti. Ponornice su igra u jeziku i s jezikom, ispitivanje mogućnosti ne-jezika, prijelazi granica u još neistraženo, bogato domišljena poezija.

Tea

3. Vrijeme prije jezika; Monika Herceg

Zbirka Vrijeme prije jezika osvaja svojim instančanim osjećajem za ritam i strukturu, nepreglednim spektrom motiva i dosjetljivim figurama. Podsjeća nas da smo, izmučeni odrastanjem, skloni u datom trenutku napraviti inventuru skupljenih neutemeljenih strahova i neodgovorenih pitanja. Suoćeni s vlastitom nutrinom i zahvaćeni svijetom koji osvaja kreativnim nesigurnostima, učimo polako suočiti se sa značenjem ljubavi, slobode, nježnosti i uhvatiti (bilo za glavu ili za rep) svoj dom, mir i utočište. Udvarajući se prošlosti kako bi je nježno ogolila, postupno pripitomila i posjela sa sobom za stol, Monika Herceg u Vremenu prije jezika dotiče svačiju ljudskost i sažima cijelu sagu u metaforama bogatu pjesničku riznicu emocijske abecede postanka.

Kristina

Kupi knjigu!

4. Od dragosti; Margaret Atwood

Autorica mnogih svjetskih književnih bestselera, među kojima su planetarno popularna Sluškinjina priča, Alias Grace i trilogija Ludi Adam, predstavila nam je zbirku poezije jednostavnog, no zvučnog naziva, Od dragosti. U njoj, umjesto da teme kao što su smrt, odsutnost, žalovanje i tuga obrađuje na klasičan, svima poznat način, u vidu prolaznosti, ona ih karakterizira upečatljivo i atraktivno uz svakojake fikcijske i aktualne motive. Atwood se u zbirci suočava s najdubljim strahovima ljudskog bića i protjecanjem vremena dirljivo, s uvažavanjem i poticanjem emotivne reakcije kod čitatelja. Iako esencijalno nije pjesnikinja, svejedno majstorski, oštroumno i s iznimnom lakoćom, uspijeva obuhvatiti svoje stvaranje nastalo u pjesničkoj pauzi, u vremenu od jedanaest godina. Autorica je za njeno stvaranje inspiraciju crpila iz različitih turobnih trenutaka, no bez obzira na takvu tematiku, pjesme zadržavaju veliku dozu optimizma i privlačnosti.

Tamara

5. Zarazna zona; Andrijana Kos Lajtman i Damir Radić

Uslijed epidemije i potresa našli smo se pomalo bespomoćni u radikalno promijenjenim okolnostima svakodnevnog života. Impresije koje nam nude dva snažna pjesnička glasa satkane su od malih pobuna i frustracija, unutarnjih nelagoda i strahova, ali i pronalazaka novih načina suočavanja sa stanjem u kojem je svakodnevica iskočila iz svojih tračnica. 
Svaka pjesma jedan je mali spomenik zajedničkih strepnji, ali i nadanja. Zarazna zona nudi dva pogleda na iste situacije i pokazuje koliko smo svi isti, a zapravo različiti i kako dva različita umjetnika procesuiraju iste događaje. To je zapravo i ljepota umjetnosti i to je jedna od utjeha koje izranjaju iz kaosa. 

Kristina

Kupi knjigu!

 

Svako je vrijeme pravo vrijeme za poeziju! Zato vam ususret novoj godini predlažemo duhovni i mentalni odmor uz zbirke pjesama čiji stihovi moćno, nepretenciozno, ali i nepokolebljivo mogu dotaknuti naše dubine, samo ako im to dopustimo. 

Udubite se u dobru i lijepu poeziju i sretna vam nova!

Vaše (poetično nadahnute) knjižarke :)