Karl-Markus Gauß dobitnik Leipziške nagrade za europsko razumijevanje

Austrijski pisac, izdavač, urednik i kritičar Karl-Markus Gauß dobitnik je Leipziške nagrade za europsko razumijevanje za knjigu Neprestano pješačenje: Reportaže objavljene u listopadu 2020.

Autor više od dvadeset pet knjiga eseja, putopisa, reportaža i kritika, dobitnik uglednih europskih nagrada – između ostalih, Austrijske državne nagrade za književnost – ovom nizu sada će pridodati i Leipzišku nagradu, čija će se dodjela održati na otvaranju Sajma knjiga u Leipzigu, najizglednije u ožujku 2022. Autor će primiti novčani iznos od 20.000 eura, a pridružit će se društvu slavnih dobitnika – Péteru Nádasu, Imreu Kertészu, Svetlani Aleksijevič, Dževadu Karahasanu, Slavenki Drakulić i drugima.

Leipziška nagrada za europsko razumijevanje dodjeljuje se od 1994. za "unapređenje pomirenja naroda Europe, posebno onih zemalja srednje i istočne Europe". Žiri je za Karla-Markusa Gaußa izjavio kako "nema autora koji češće i ustrajnije razmišlja o ovom malom području zapadno od Ruskog Carstva" te da Europu promatra kroz prizmu manjina u zgradi "kojoj prijeti urušavanje".

Karl-Markus Gauß napisao je sljedeće knjige: Uništenje Srednje EuropeEuropski abecedarijSa mnom, bez meneEuropljani u izumiranjuPasojedi iz SvinijeVedri gubitnici iz RoaneRaspršeni NijemciU šumi prijestolnica i druge.