Jonas Hassen Khemiri dobitnik ugledne Prix Médicis!

Ugledna francuska Prix Médicis, koja se dodjeljuje od 1958., ove godine dodijeljena je, između ostalih, švedskom autoru Jonasu Hassenu Khemiriju za roman Tatina klauzula (2018.).

Autor brojnih nagrađivanih romana i drama i gorljivi politički aktivist nagradu je osvojio u kategoriji najboljeg prevedenog romana (Prix Médicis étranger), a francuska laureatkinja ove je godine spisateljica Christine Angot. Nagradu za najbolje nefikcijsko djelo Prix Médicis essai osvojio je francuski autor Jakuta Alikavazovic.

Jonas Hassen Khemiri objavio je sljedeće romane: Et ögga rött (2003.), koji je osvojio književnu javnost te je Khemirija učinio zvijezdom u usponu; višestruko nagrađivani Montecore – jedinstveni tigar (2006.), nominiran za kultnu švedsku Nagradu August; kratki roman Zovem svoju braću (2012.) inspiriran terorističkim napadom u Švedskoj 2010.; roman Sve čega se ne sjećam (2015.), nagrađen Nagradom August u kategoriji "Najbolja švedska beletristička knjiga godine", i roman Tatina klauzula, uvršten u uži izbor niza švedskih i međunarodnih nagrada. Usto, Khemiri je prvi švedski pisac kojem je kratka priča objavljena u New Yorkeru (2017.).