Javier Cercas postao član Španjolske kraljevske akademije!

Jedan od najznačajnijih španjolskih suvremenih pisaca, Frakturin autor Javier Cercas postao je član Španjolske kraljevske akademije!

Na plenarnoj sjednici Španjolske kraljevske akademije (RAE) odlučeno je da će Javier Cercas zauzeti mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon smrti Javiera Maríasa 2022. godine. Prema statutu i propisima RAE, novi akademik morat će pročitati svoj pristupni govor u roku od 2 godine kako bi preuzeo poziciju.

Javier Cercas, jedan od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca, rođen je 1962. u Ibahernandu. Na Sveučilištu u Geroni predavao je španjolsku književnost i stalni je suradnik katalonskog izdanja dnevnika El País. Autor je zapaženih zbirki pripovjedaka, knjiga eseja i više hvaljenih romana. Svjetski uspjeh postigao je romanom Salaminski vojnici (2001.), a hrvatsku čitateljsku publiku nastavio je osvajati romanima Brzina svjetlosti (2005.), Anatomija jedne pobune (2009.), Prevarant (2014.), Zakoni granice (2012.), Vladar sjena (2017.) te nagrađivanom kriminalističkom trilogijom Terra Alta (2019. – 2022.). Živi i piše u Barceloni.

Podsjetimo, nakladnička kuća Fraktura objavila je treći dio trilogije Terra Alta, roman Dvorac Modrobradoga u ožujku 2024., u prijevodu Silvane Roglić

"Dvorac Modrobradoga", naslovnica (izvor: Fraktura)