Helena Smolčić: Pronaći u danu par minuta za čitanje - to je najljepši dio ovog posla!

Molimo te da nam se ukratko predstaviš. 

Helena, 26 godina. Rođena sam i živim u Zagrebu, a zadnjih 7 mjeseci radim na poziciji voditeljice Frakturine knjižare i beskrajno uživam u tome. 


Što ti je najdraže kod rada u Frakturinoj knjižari?

Najdraže mi je svakodnevni doticaj s knjigama i to kvalitetnim knjigama. Dijeljenje te ljubavi s kolegama i posjetiteljima knjižare te radost koja proizlazi iz tog odnosa. Radim ono što volim i zaista se vidim u daljnjoj budućnosti u Mislavovoj 17. 

Kako izgleda tvoj prosječni radni dan u knjižari?

Svaki dan je drukčiji. Dinamično, veselo, živo… 
Kao voditeljica moja je briga da u knjižari ništa ne nedostaje (pogotovo dobrih knjiga) i da knjižara kao knjižara funkcionira od trenutka otvaranja do zatvaranja. Uz to, u danu uvijek nađem barem par minuta za čitanje, to je najljepši dio ovoga posla. 

Kako je započela tvoja ljubav prema knjigama i čitanju?

Sve je započelo još od malih nogu. Mama je usadila u mene gotovo svakodnevne odlaske u knjižnicu, a dan danas pamtim tatinu biblioteku stripova i kaubojskih romana. 

Koje su knjige najviše utjecale na tebe kao čitatelja, ali i kao osobu?

Ne mogu izdvojiti samo jednu jer je na neki način svaka knjiga utjecala na mene, ali veliku prekretnicu u mom životu odigrao je Krležin Povratak Filipa Latinovicza. Ta me knjiga dočekala na državnoj maturi iz hrvatskog jezika i odvela na Filozofski fakultet. Fakultet me odveo na divna mjesta, a jedno od njih je i naša knjižara. Tako da sam Filipu i Krleži dužna puno toga.  

Helena intervju_2

Osim čitanja, što te još inspirira u životu?

Koliko god klišejasto zvučalo, inspiriraju me ljudi. Roditelji, braća, moji prijatelji, kolege i njihovi životi… Okružena sam zaista divnim ljudima koji su perspektivni i vječiti izvor inspiracije, dobrote, pravih vrijednosti koje i sama njegujem. Uz ljude, knjige su mi toliko dale i učinile me jednim dijelom ovime što ja jesam danas, pa bi bilo nezahvalno od mene da njih izostavim.:)

Za kraj, molimo te za jednu književnu preporuku.

Zadnje što sam pročitala, odnosno progutala je Ordesa Manuela Villasa i što me u potpunosti izokrenulo naopačke u punom smislu te riječi. Roman je to o životu, o boli koja proizlazi iz njega, ali i nježnosti koju život nosi duboko u sebi. Iako je sada već prošlo neko vrijeme od čitanja i dalje osjetim njeno djelovanje unutar sebe. 
 

A što o Heleni kažu knjižari? 

Helena je vedra, dobronamjerna, pametna i odgovorna kolegica i voditeljica, s kojom je pravi užitak raditi i surađivati. Na ugodan razgovor o knjigama (i drugim temama) svratite u našu Knjižaru, gdje će vas Helena srdačno dočekati. 

Očekujemo vas!