Gostovanjem Etgara Kereta započela najveća književna fešta

Druženje, gužva i šušur, razgovori i veselje – sve su to sastavni dijelovi bilo kojeg festivala i upravo zato je teško organizirati festival u vrijeme pandemije, u vrijeme kada su putovanja ograničena, gužve potencijalni izvor zaraze, a socijalno distanciranje apsolutni zakon.
Da, organizirati festival teško je i zahtjevno, ali nije nemoguće! Dijelom online, dijelom uživo uz strogo pridržavanje mjera, dijelom na televiziji i – eto ga, sve nužne sastavnice su tu!

Prva dva dana Festivala svjetske književnosti donijela su bogat i uzbudljiv program. Otvaranje se, prvi put u povijesti Festivala svjetske književnosti, odvilo na Hrvatskoj televiziji, uživo na Trećem programu HTV-a. Tu je gostovao jedan od najboljih svjetskih kratkopričaša Etgar Keret, Seid Serdarević i Roman Simić govorili su o izazovima organiziranja književnih događanja u posebnim okolnostima, a na koncu su voditelji Karolina Lisak Vidović i Andrija Škare razgovarali s dvoje važnih suvremenih autora u čijim se djelima prelama svijet današnjice – Đurđicom Čilić i Semezdinom Mehmedinovićem.

Etgar Keret sutradan je gostovao i u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17, Zagreb), gdje je razgovarao sa svojim hrvatskim urednikom Romanom Simićem. Zbog epidemioloških mjera u knjižaru je dopušten ulaz ograničenom broju ljudi, ali razgovor se mogao pratiti i ispred knjižare, gdje su postavljeni stolci, ekran i slušalice sa simultanim prijevodom, a za one koji ne žele napuštati udobnost vlastitog naslonjača tu su i live streamovi na fsk.hr, Youtube-kanalu Frakture, Facebook-stranici Festivala svjetske književnosti te na 24.sata.hr.

Video Url

Aktivistica i književna kritičarka Dunja Kučinac predstavila je Asju Bakić i Dorthe Nors, autorice čije su nove knjige izazvale popriličan interes publike i zaslužile unisone pohvale kritike.

Video Url

Održala su se i dva zanimljiva i aktualna okrugla stola. Na prvom su Vladimir Arsenijević, Boris Buden i Ivana Sajko govorili o sadašnjosti i budućnosti Europe, a drugi je donio živahnu raspravu o postpandemijskom svijetu, o kojem su raspravljali Dejan Jović, Semezdin Mehmedinović i Renata Salecl. Oba je razgovora moderirao Igor Štiks.

Na Trećem programu Hrvatske televizije vidjeli smo i razgovor koji je s jednom od najvažnijih suvremenih talijanskih spisateljica Francescom Melandri vodila Ana Badurina, u programu Književna matineja gostovao je mladi pisac Ante Zlatko Stolica, a posebnom je emisijom domaću pjesničku scenu predstavila Romana Perečinec.

Silno zanimljivi i poticajni programi prvih dana Festivala samo su uvod za ono što tek slijedi, a da nešto posebno ne izdvajamo, jer najradije bismo izdvojili baš sve – potražite vlastito književno zadovoljstvo na fsk.hr.