Gosti Festivala svjetske književnosti 2022. / Sanja Baković

Sanja Baković rođena je u Splitu 1976. Odrasla je u Bolu na Braču. Trenutačno živi i radi u Zagrebu. Po zanimanju je novinarka. Završila je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, studira na doktorskom studiju Etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi u odnosima s javnošću u javnom sektoru na poslovima komunikacije s medijima i građanima. Surađuje u časopisu Express, gdje piše osvrte i tekstove o književnosti i kulturi, kao i za portal www.bolinfo.hr

Poeziju je objavljivala u književnim časopisima: Stih u mreži 2, pjesnikinje iz regije, 2017./2018.; ShuraPublikacije; Fantom slobode, 3/2017, Durieux, Zagreb; Riječi, 3-4/2017, MH Sisak, Sisak; Quorum, časopis za književnost, 1-2-3/2015, Zagreb, Centar za knjigu; Tema, časopis za knjigu, 4-6/2016, Centar za knjigu, Zagreb; Tema, časopis za knjigu, 5-6/2012, Centar za knjigu, Zagreb; http://www.metafora.hr/poradanje/ (online). Čitala je i sudjelovala na pjesničkim manifestacijama kao što su Kvirinovi susreti, festivali Vrisak i Kalibar, Jutro poezije, Stihovnica, s grupom Poezija otpora, na festivalu Croatia Rediviva te na tribinama Poezija u dvorištu i Poezija na živo u Booksi. Pokrenula je 2015. godine projekt Odvalimo se poezijom s ciljem povećanja vidljivosti poezije u javnom prostoru. U Bolu na Braču pokrenula je 2017. uz podršku Centra za kulturu Općine Bol pjesnički festival Odvalimo se poezijom, koji je dosad održan četiri puta. Vodila je i vodi pjesničke tribine u okviru projekta Odvalimo se poezijom u zagrebačkom klubu Pločnik, u književnom klubu Booksa te u umjetničkom prostoru Živog ateljea u Zagrebu. Članica je grupe pjesnikinja koje djeluju pod neformalnim imenom G—rupa. Od početka 2019. voditeljica je programa Poezija u dvorištu (Zagreb), a od početka 2020. članica uredničke redakcije i tima voditelja tribine Književni petak u Knjižnicama grada Zagreba.

Objavila je knjige poezije Plovna mjesta (Centar za kreativno pisanje, 2016.) i Autobus za Trnavu (MeandarMedia, 2020.).