Gosti Festivala svjetske književnosti 2022. / Nada Gašić

Nada Gašić rođena je u Mariboru 1950. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavistiku i sociologiju. Radila je kao lektorica na sveučilištima u Lenjingradu/Sankt Peterburgu i Pragu, gdje je obranila doktorsku disertaciju o češko-hrvatskim kulturnim vezama s početka moderne. Surađivala je na stvaranju prvog Anićeva Rječnika hrvatskoga jezika. Upotrijebivši specifični zagrebački žargon, prevela je Hašekova Dobrog vojnika Švejka. Kao suradnica zagrebačkih nakladnika uredila je pedesetak knjiga. Surađivala je s Trećim programom Hrvatskoga radija u emisiji Praskozor. Objavila je nekoliko priča, od kojih je jedna uvrštena u zbirku Zagreb Noir

U pedeset sedmoj godini objavila je svoj prvi roman Mirna ulica, drvored, za koji je nagrađena nagradom Slavić za najbolji debitantski roman, a 2010. roman Voda, paučina, koji je nagrađen nagradom Grada Zagreba i nagradom Vladimir Nazor. Svoj treći roman Devet života gospođe Adele objavila je 2020. 

Romani su joj prevedeni na talijanski, ukrajinski i makedonski, a poglavlja iz romana Devet života gospođe Adele na slovenski.

Živi u Zagrebu.