Gosti Festivala svjetske književnosti 2022. / Jurica Pavičić

Jurica Pavičić rođen je 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao je povijest i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. trajno živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Godine 1992. nagrađen je nacionalnom nagradom za filmsku kritiku Vladimir Vuković. Od 1994. piše u različitim novinama tjednu kolumnu "Vijesti iz Liliputa" u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske. Za tekstove iz te serije 1996. dobio je nagradu nacionalnog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka, 2002. nagradu za doprinos novinarstvu Veselko Tenžera, a 2007. nagradu Miljenko Smoje Slobodne Dalmacije. Kolumna danas izlazi u Jutarnjem listu iz Zagreba.

U književnosti se javlja 1997. socijalnim trilerom Ovce od gipsa u kojem problematizira tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita 1992. Taj je roman iduće godine nominiran za nacionalnu proznu nagradu Gjalski. Godine 2000. objavljuje drugi roman Nedjeljni prijatelj, krimić koji tematizira socijalna proturječja Hrvatske devedesetih. U različitoj periodici objavljivao je i kratke priče. Godine 2000. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu praizvedena mu je drama Trovačica, koja je prethodne godine osvojila nacionalnu nagradu za dramu Držić. Godine 2001. objavio je sabrane tekstove iz serije "Vijesti iz Liliputa" kao knjigu te monografiju o hrvatskoj postmodernističkoj fantastici. Treći roman Minuta 88 objavio je 2002.; riječ je o romanu ambijentiranom u svijet nogometa i navijačke supkulture. Roman je ušao u uži krug za nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu godine. Četvrti roman Kuća njene majke objavio je 2005. u izdanju Jutarnjeg lista. Peti mu je roman Crvenkapica izašao u rujnu 2006.

Od polovine prvog desetljeća 21. stoljeća intenzivnije se bavi novelistikom. Objavio je dvije zbirke priča, Patrola na cesti (prevedena na talijanski u izdanju Salento Books) i Brod u dvorištu. Prema priči "Patrola na cesti" iz istoimene zbirke snimljena je petodijelna TV serija u režiji Zvonimira Jurića i produkciji Kinorame. Serija je uz pohvalne kritike emitirana na Hrvatskoj televiziji u veljači 2016. 

Kratke priče i eseji prevedeni su mu na engleski, njemački, ruski, talijanski i bugarski. Roman Ovce od gipsa preveden je na njemački u izdanju Nummer 8 iz Wetzlara. Švicarski časopis Facts proglasio je to izdanje trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera. Prema tom je romanu snimljen film u režiji Vinka Brešana Svjedoci, koji je uvršten u konkurenciju Berlinskoga filmskog festivala, gdje je osvojio ekumensku nagradu. Za scenarij tog filma Pavičić je 2003. nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij Festivala u Puli.

Citirajući palestinskog redatelja Eliju Suleimana, Jurica Pavičić često navodi kako se njegove pripovijetke bave "nesvršenim kućama i nesvršenim poslovima". Kritičari njegove pripovijetke često uspoređuju s Alice Munro i Raymondom Carverom. Istaknuti srpski romanopisac Dragan Velikić napisao je za Pavičića da je "Ivo Andrić Dalmacije".