Frakturini naslovi među dobitnicima regionalne nagrade Štefica Cvek!

Proglašene su dobitnice i dobitnici novoustanovljene regionalne nagrade Štefica Cvek! Veseli nas što su među odabranima i dva Frakturina naslova – Zemlja bez sutona Marije Andrijašević i O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća Gorana Ferčeca.

Nagrada Štefica Cvek ustanovljena je kao regionalno priznanje udruženja Pobunjene čitateljke, a zamišljena je kao rezultat istraživanja regionalne književne produkcije i presjek preporuka knjiga od pedesetak kulturnih radnica i radnika iz zemalja s BHSC govornog područja – književnica/književnika, kritičarki/kritičara, novinarki/novinara, urednica/urednika i drugih. Nagrada je ove godine pokrivala BHSC govorno područje i sve prozne knjige objavljene od 1. siječnja do 1. prosinca 2021. godine.

Žiri Pobunjenih čitateljki uključivao je uredništvo portala Bookvica.net, Nađu Bobičić, Borisava Matića i Daru Šljukić, i dvije suradnice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Maju Abadžiju, urednicu Ženske čitaonice pri PEN Centru BiH, i Ivanu Dražić, urednicu portala Booksa.hr.

Osim navedenih, među ovogodišnjim dobitnicima sljedeći su naslovi: Požuri i izmisli grad Lejle Kalamujić (Štrik, Beograd, 2021.), Gravitacije Senke Marić (Buybook, Sarajevo, 2021.), Kraj raspusta i druge priče Ane Miloš (Booka, Beograd, 2021.), Exit – Restart Sonje Ražnatović (Rende, Beograd, 2021.), Herbarij svete smrti Mihaele Šumić (Imprimatur, Banja Luka, 2021.), Stjenice Martine Vidaić (Knjižara Ljevak, Zagreb, 2021.) i Moja dota Nore Verde (Oceanmore, Zagreb, 2021.).

 Evo što je žiri rekao o Frakturinim nagrađenim romanima:

 Marija Andrijašević, Zemlja bez sutona, Fraktura, Zagreb, 2021.

Roman je objavljen gotovo 15 godina nakon sada već kultne pjesničke zbirke Davide, svašta su mi radili (2007). Marija Andrijašević je, dakle, po vokaciji primarno pjesnikinja, a u romanu je vrlo uspješno ispreplela znanstveni diskurs, nježan pjesnički stil te žargon i dijalekt. U svakom slučaju, radi se o knjizi koja se u suvremenoj književnoj produkciji po mnogočemu ističe i zbog svega navedenoga jednoglasno joj je dodijeljena ova nagrada! 

Goran Ferčec, O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća, Fraktura, Zagreb, 2021.

U stilski, formalno i širinom zahvata teme i epohe višestruko ambicioznom romanu, Ferčec je uspio da ispravi nepravdu nanošenu jugoslovenskoj radnici, nepravdu onih koje su izbrisane iz pamćenja i istorije, ili svedene na karikaturu. Zato što je uspio u najvećem književnom zadatku, da sa empatijom prikaže i klasno i rodno deprivilegovana iskustva, da vrati dignitet onima kojima je oduzet, zato je romanu O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća dodijeljena nagrada koja nosi ime još jedne "obične" junakinje, Štefice Cvek.

Čestitamo svim dobitnicama i dobitnicima!