Frakturini knjižari preporučuju

Slučaj vlastite pogibelji; Kristian Novak

Novak je, kao i u prethodna dva romana, odradio temeljit posao izučavanja lokalnih struktura vlasti, te prokazao veze između kriminala, policije, školstva i inih institucija koje bi, prema zakonu, trebale štititi pravdu, istinu i znanje. Slučaj ubijenog policajca koji se tjednima provlačio po medijima skrivao je puno dublje i opasnije konotacije, vukao je korijene iz mafijaškog zvjerinjaka koji je na koncu na stranu zataškavanja povukao i one koji su se svesrdno borili da istina izađe na vidjelo. Zbog toga je roman svojevrstan spomenik pojedincima koji svojim entuzijazmom pokušavaju probiti granicu između tame i svijetla. Novakovi dijalozi vrhunac su zrelog pripovjedačkog instinkta koji priču gradi prema savršenom mozaiku koji se slaže pred čitateljevim očima. Osim što je dokumentirani prikaz jednog vremena, roman Slučaj vlastite pogibelji demonstracija je snage i čarobne pronicljivosti književnosti.

Kristina

 

Živeći s Caligulom; Goran Babić

U novoobjavljenom probiru pjesama Gorana Babića se ocrtava širok karijerni raspon iznimno važnog pjesnika. Kroz pjesme možemo osobno doživjeti autora kao maksimalno autentičnu individuu izuzetno izoštrene imaginacije, nesputanu okolnosnim utjecajima osim onim koje koristi kao alate za produbljivanje uvida ili pak potkrjepu stajališta. Stilske figure i reference koje koristi pri pisanju pjesama su lako shvatljive, ali istovremeno i sofisticirane na način koji vrlo je vrlo blizak kako iskusnom čitatelju tako i nekome tko hotimice nabasa na neku od njegovih pjesama. Goran Babić je tokom svog impozantnog pjesničkog stvaralaštva ostavio dubok trag u kulturi i književnosti te se s ovom pomno odabranom selekcijom pjesama taj status samo potvrđuje.

Ivo    

 

Premještanje snova; Mihaela Gašpar

Prekrasni, gotovo poetski, opijajući opisi i snovita atmosfera prate priču od prvih do posljednjih stranica. Autorica progovara glasovima mnogih koji šute zarobljeni u svom sramu. Njezini su likovi žrtve fizičkog, seksualnog i ekonomskog nasilja zatočene u začaranom krugu zlostavljanja i nade u bolje sutra koje uporno ne dolazi. Tri žene, tri zlostavljača (Josip, Boris, Vilim) i jedno dijete koje nije imalo izbora za ljepše djetinjstvo. Naizgled povezane samo površnim poznanstvom, i ne slute da ih veže trajna bol proživljenih trauma. Roman „Premještanje snova“ snažan je podsjetnik da kao društvo nismo dosegli razinu poštovanja ljudskog bića čak ni toliku da slobodu drugoga (p)ostavimo iznad vlastitoga ega i nagona.

Blagica

 

Skener vidi mračno; Philip K. Dick

Skener vidi mračno opisuje svijet hiperkapitalizma, gdje policijska država neprestano nadzire komunikaciju i kretanje građana, manjina živi u luksuznim stambenim kompleksima i dane provodi u ograđenim trgovačkim centrima, a većina je izložena nasilju, drogi i siromaštvu. Kroz taj nas svijet vodi tajni agent odjela za narkotike Bob Arctor, podvojen između dvaju života, koji u svojoj ulozi ovisnika slijedi lanac nabave popularne sintetske droge i postupno upada u paranoični vrtlog u kojem se briše granica između stvarnosti i halucinacije. Usprkos pomalo šablonskom postavu, Dickov svijet i likovi nikada ne prerastaju u karikaturu, već se uspijevaju održati na nelagodnoj granici rezonancije sa stvarnošću, proizvodeći zagušljivu, tjeskobnu atmosferu i tjerajući nas da u njemu uživamo kao u napetom krimiću.

Nikola