Frakturini knjižari preporučuju

Mladi Mungo; Douglas Stuart

Nakon Shuggiea Baina, Douglas Stuart napisao je novi roman koji odzvanja sličnim tonovima. Mjesto radnje ponovo je četvrt Sighthill u Glasgowu, vrijeme 80-e, razdoblje intenzivne deindustrijalizacije pod paskom Margaret Thatcher, a u središtu je petnaestogodišnji mladić Mungo i odnosi koje gradi s obitelji i okolinom. Alkoholizam, nasilje i kriminal prožimaju njegovu svakodnevicu i pružaju sliku besperspektivnosti i osuđenosti na pokoravanje društvenim prisilama. Međutim, kontrapunkt u Mungovu životu njegovo je prijateljstvo sa susjedom Jamesom, no ono je osuđeno na propast zbog činjenice da je James Irac katolik. Ovaj roman o sazrijevanju, mada uvelike sličan autorovom prethodnom, očarava lakoćom kojom uprizoruje boje, zvukove i mirise tadašnjeg Glasgowa, osjećaj beznađa te sitne, svakodnevne borbe. Potresan i lirski napisan, Mladi Mungo uspješno progovara o sivilu trenutka.

Nikola

 

Škola Topeka: Ben Lerner

Obiteljski roman smješten u 1990-e na američkom Srednjem zapadu. Priča je to o adolescenciji, neuspjesima i uspjesima Gordonovih, traumama koje naviru iz prošlosti, izdajama supružnika.
Lernerov stil je moćan i bogat. ponekad je taj lik rezigniran i  letargičan, ponekad zaigran vlastitim postignućima. Pisac preispituje Adamov odnos s roditeljima psiholozima, njegovom djevojkom, te prijateljem Darrenom.
Bujica, puna promišljanja. Adamova sklonost debatiranju otvorila je prostor mnogim temama koje se provlače.

Kristina

 

Zapisi o žalovanjuChimamanda Ngozi Adichie

U ljeto 2020., kada je cijeli svijet stao zbog pandemije koronavirusa, svima svježeg i poznatog doba, autorica piše 30 zapisa u prvom licu te ih naziva jednostavno Zapisi o žalovanju. Zatvaranje zračnih luka imalo je posljedice za obiteljske tragične situacije. Smrt oca promatrana iz daljine (SAD i Nigerija) nosi posebnu gorčinu koju autorica donosi iskreno i bez uljepšavanja. Fragmenti sjećanja (prošlost), bol sadašnjosti i briga za vlastitu budućnost isprepleteni su te se time izbjegava kronologija. Intenzivno je prodiranje smrti u sve dijelove života i nemogućnost „navikavanja“ na novu situaciju. Pred čitateljima je osobno nošenje s nepoznatim situacijama. Emocije dolaze u valovima (bol, ljutnja, sreća, šok, razočaranje, grižnja savjesti, tuga, negiranje). Ono što je možda i najvjernije prikazano je nesklad između stvarnosti i vlastite percepcije stvarnosti i čekanje, čekanje da bude onako kako nije.

Blagica

 

Strvinari starog svijeta; Tea Tulić

Tea Tulić u kratkom romanu Strvinari starog svijeta pretresa vlastita obiteljska sjećanja na izuzetno intiman i intrigantan način. U žarištu radnje je prvenstveno odnos oca i kćeri te figura oca koja se raslojava na raznolike forme. Priča je prepuna univerzalnog i osobnog simbolizma koji je temeljito objašnjen u svakoj prilici. Topla i nježna priča ponekad potpadne pod utjecaj minulih i permanentnih trauma koje se reaktualiziraju pod utjecajem sjete i nostalgije. Neizbježnost promjene koja sporim korakom sustiže protagoniste se predstavlja iznimno domišljato kroz brojne aluzije koje istovremeno mistificiraju i demistificiraju kompleksan odnos kćeri i oca koji je u svakoj fazi geneze doveden do punine izražajnosti.  

Ivo      

Povratne reakcije podijelite s nama u Mislavovoj 17.