Frakturini knjižari preporučuju

Fizika tuge; Georgi Gospodinov

U Fizici tuge Gospodinov u svojem fragmentiranom, epizodnom stilu promišlja o sjećanju, prolasku vremena, smrti i obitelji. Bogatstvo mitološke simbolike, književnih i povijesnih referenci čini djelo gustim i slojevitim, pri čemu se ono grana u različitim pravcima i odstupa od uobičajenih pripovjednih obrazaca. Umnogome je roman stoga ambiciozniji, izazovniji od Man Bookerom ovjenčanog Vremenskog utočista, a poglavlja ponekad graniče s filozofskim esejem, gdje su likovi samo katalizatori za autorovu refleksiju. Međutim, Gospodinov vješto balansira između pojedinačnog i općeg, povijesti i ideje, te oblikuje jedinstveno književno iskustvo koje sasvim opravdava ambicioznost djela.

Nikola

 

Usijavanje; Ivana Bodrožić

Ivana Bodrožić u introspektnoj zbirci pjesama obrađuje teme ljubavi, pripadanja, međuljudskih odnosa, društveno uvjetovanih uloga i samospoznaje kroz mikroperspektivu svakodnevnih događanja i usputnih susreta. Autoričin izuzetno bogat unutarnji svijet joj omogućava da se sa nezahtjevne polazišne točke referira na dubokoumna pitanja koja nadilaze uštogljenu svakodnevicu po punini izražaja, a ne po količini zanimljivih vanjskih podražaja. Maestralno uspijeva sagledati život u punini iscrpno tražeći smisao u moru besmisla. Sam smisao i pronalazi poručujući kako je život sa svim prevratima, selidbama, susretima, tjeskobama, strahovima, aspiracijama i ograničenjima itekako vrijedan življenja.

Ivo  


Mesarova kći; Yaniv Iczkovits 

Glavna junakinja ovog pomalo pustolovnog romana odvažna je i samouvjerena Fanny Keisman, koja kreće u potragu za pravdom. Tražeći svog odbjeglog šogora, upoznat će osebujne ljude i njihove priče, uzdrmati Rusko Carstvo te pokazati skrivenu snagu i snalažljivost. Ubijanje stoke po pravilima košer prehrane bio je posao njenog oca koji joj je prenio svoje znanje. Iako se nije kasnije bavila tim poslom, naučene vještine  imala je prilike pokazati služeći se pritom nožem koji cijelo vrijeme nosi uz svoju nogu. Fanny je lik koji utjelovljuje feminizam u okolnostima i vremenima u kojima se na njega definitivno nije računalo ni u kakvoj kombinaciji. Dinamična radnja i živopisni likovi samo su neki od razloga zašto je dobra ideja posegnuti za Mesarovom kćeri.

Kristina


Stakleno zvono; Sylvia Plath

Sylvia Plath u svojem jedinom romanu Stakleno zvono vuče motive i teme iz vlastitog života koji je bio protkan brojnim tegobama. Počevši od sazrijevanja u tradicionalnoj i pretežno konzervativnoj sredini, rodno uvjetovanih uloga i diskriminacije, tabuiziranja mentalnih problema (i upitnih metoda bavljenja istima) do nejednakih prilika za poslovno ostvarenje za žene u području spisateljstva, roman reflektira te probleme te ih produbljuje stavljajući ih u kontekst vremena, prostora i autoričinih jedinstvenih doživljaja. Prvotno je objavljen pod pseudonimom što indicira svojevrsnu težnju za odmakom od težine vlastitih iskustava kako bi ih mogla što vjerodostojnije sagledati. Nažalost, neposredno nakon objavljivanja romana Sylvia Plath je tragično skončala. Iako mlada i turbulentnog života, Plath je ostavila iza sebe ovaj vrsni roman te značajan poetski opus koji ostavljaju žal za svima što je moglo uslijediti. Fikcionalizirani roman o njenom životu Euforija pokušava popuniti tu prazninu.

Ivo

 

Sve vaše dojmove, misli i opservacije možete podijeliti s nama u Mislavovoj 17.