Frakturini knjižari preporučuju!

Na fotografiji: književne preporuke Knjižare Fraktura

Arturov otok; Elsa Morante (Petrine knjige, 2023.; prevela Mirna Čubranić)

Besprijekoran, elegantni stil pripovijedanja krasi ovu priču o odrastanju smještenu na talijanski otočić Procida. Na njemu je sve podređeno pravilima, tradicionalnom patrijarhatu, religijskim dogmama, društveno prihvatljivom ponašanju. Dječak srastao s otokom, obilježen užasnom tragedijom koja ga prati, mora se suočiti s olujama u vidu očeve nove supruge, susjede koja ga privlači, putovanja
u daleke zemlje koje ga zovu, očevim zagonetnim izbivanjima koja ga zabrinjavaju i oduševljavaju podjednako. 
Kao i na svakom otoku, život teče lagano, posut solju i obasjan suncem, uokviren u uzuse i norme koji prate malu sredinu.
Kroz Arturove misli otkrivamo ono što je u svakom čovjeku samo njegovo, skrivene borbe i dileme koje ga opsjedaju.
Arturov otok iznimno je djelo, guste, užarene atmosfere, pripovjedački zamamno i očaravajuće, apsolutno nepropustljivo.

Kristina

Louvre je moj atelje, ulica moj muzej; Braco Dimitrijević (Fraktura, 2023.)

Braco Dimitrijević u autobiografskoj knjizi Louvre je moj atelje, ulica moj muzej prepričava svoju životnu priču koja nas vodi od najranijeg djetinjstva do današnjih dana. Budući da je riječ o jednom od najvažnijih umjetnika svjetskog glasa s karijerom od preko pedeset godina, bogatog obiteljskog pedigrea, te iznimno zanimljivog profesionalnog i privatnog životnog puta, djelo kvalitetnim materijalom nimalo ne oskudijeva. Ovom obimnom djelu ne manjka intriga i zanimljivosti jer, baš kao što je u umjetničkom smislu Braco Dimitrijević beskompromisan, originalan i jedinstven, jednako tako je i u pripovijedanju sposoban kvalitetno predočiti crtice iz izuzetno plodnog i zanimljivog životnog puta te ih uklopiti u koherentnu cjelinu.

Ivo

Crvena kraljica; Juan Gómez-Jurado (Fraktura, 2023.; prevela Ivana Jandras-Szekeres)

Antonia Scott je djevojka s najvišim izmjerenim kvocijentom inteligencije. Ne odlikuje se osobinama policijske službenice, a opet riješila je na stotine kriminalističkih slučajeva, te postala središnjom figurom tajnog projekta "Crvena kraljica".
Jon Gutiérrez - četrdesetogodišnji homoseksualac propale policijske karijere dobio je nimalo lak zadatak: vratiti Antoniju Scott na posao i pobrinuti se da ostane na životu dok pokušavaju uhvatiti zloglasnog ubojicu, Ezequiela. 
Ovim je romanom Juan Gómez-Jurado u dva lika objedinio iste one koje obožavamo gledati na malim ekranima - Patricka Janea i agent Lisbon, Bones i Bootha, Sherlocka Holmesa i Watsona. Uz svoju dozu originalnosti, brojne obrate, autor izaziva napetost te u čitatelju pronalazi koautora - ostavljajući mu prostor za stvaranje vlastitih zaključaka koje on na mjestima podupire narativom... sve do posljednjeg trenutka kada prevlada pero Gómez-Jurada koje ostavlja čitatelje u neizvjesnosti, iščekivanju nastavka radnje i stanju apsolutne nevjerice.

Laura
 

Kao pas; Danijel Žeželj (Bodoni, 2023.)

Danijel Žeželj, vrsni i svestrani umjetnik, u svom najnovijem ostvarenju nazvanom Kao pas koristi Kafkinu priču o umjetniku koji gladuje kao polazišnu točku za dubinsku razradu problematike uloge umjetnika u društvu, odnosa društva prema umjetniku, te granica do kojih je taj umjetnik spreman ići. Kafkijanski svijet je maestralno dočaran bravuroznim crtačkim tehnikama autora, a kontrasti svjetlosti i sjene izuzetno se lijepo stapaju u noirovski koloplet pojedinca koji ne može pobjeći od svoje sudbinske uloge, i okruženja koje mu tu ulogu dodatno otežava. Grafički roman može se promatrati i kroz suvremeniju prizmu realitiy programa, instantne slave i naknadne marginalizacije tako da jedinstvenom Žeželjevom djelu nimalo ne manjka ni raznoraznih alegorija ni aktualnosti.     

Ivo

Za dodatnu preporuku i čašicu razgovora navratite u Mislavovu 17. gdje vas čeka vaš vjerni tim Kristina, Laura, Nika i Ivo!