Frakturini knjižari preporučuju

Ironwoman; Đuriđica Orepić
 

Đurđica Orepić hrvatska je i svjetska istaknuta triatlonka koja se počela baviti sportom u 47. godini. Njezina nevjerojatna priča testiranja vlastite upornosti i izdržljivosti počinje iz oklade, a završava, samo u knjizi, Konom – najprestižnijom svjetskom utrkom Ironman (plivanje 3,8 km, bicikliranje 180 km, trčanje 42,2 km). Priča je to o borbi jedne žene prvenstveno sa samom sobom i svojim odlukama, a onda neizbježno i sa životnim situacijama. Pozadina uspjeha prikazana je slikovito, inspirativno i pozitivno. U fokusu je put do osobne preobrazbe, a između redova ljubavna priča koja je motivirajuća podrška na dugim stazama maratona i triatlona, ali i izvan njih. Nisu manje prisutne i refleksije na djetinjstvo, odrastanje i situacije koje traže mentalnu snagu i jak karakter. Ironwoman odgovor je na pitanje što sve može malena krijesnica kada napokon zasvijetli punim kapacitetom.

Blagica

kupite knjigu Ironwoman

Sigurna kuća; Marina Vujčić

Glasom prožetim tjeskobom i nevjericom, glavna junakinja kroz pisma svom pokojnom mužu nastoji objasniti sebi i svojim suzatvorenicama okolnosti u kojima je bila primorana oduzeti nekome život nebi li spasila vlastiti. Njeno je svjedočanstvo potresno jer opisuje sve razine toksičnog odnosa, patologiju posesivnosti i ljubomore koja seže do neslućenih širina i dubina. Poseban je naglasak na društvenoj interpretaciji događaja  koji su prethodili samom "ubojstvu" te tretman koji je sama žrtva/ubojica  dobila nakon nemilog događaja. Vujčić nastoji prikazati svu silinu nepravde prouzročene stereotipnim predrasudama s kojima se u manjim dozama nose sve žene u društvu koje je zatrovano patrijahalnim nepisanim zakonima. Sve te predrasude polako su dovodile do neizbježnog zatvora, onog u obiteljskom domu i onog pravog - ženske kaznionice. Jezično briljantno posložena, sadržajno strukturirana kao klupko emocija koje se odmotava do strašnog finala, Sigurna kuća je siguran odabir koji upozorava i osvješćuje.

Kristina

kupite knjigu Sigurna kuća

Cimetna pisma, dijamantna stvorenja; Faruk Šehić

Novi roman Faruka Šehića jedinstveno je djelo koje je možda najbolje čitati kao (ironični?) kolaž o besmislu ljudskog postojanja. Bowiejev Starman, Odiseja u svemiru, Solaris, Nebo nad Berlinom, Mliječna staza Luisa Bunuela sasvim neskriveno služe kao izvori motiva, tema i imena u proputovanju Šehićevih likova, koji poput junaka spomenutih filmova zauzimaju ekscentričnu poziciju ravnodušnih promatrača društva koje nikada ne uči na svojim greškama.

Labavo strukturiran i stilski izoštren, roman i na formalnoj razini izvrsno evocira svoje uzore, stvarajući dojam da se prije svega radi o filozofskoj refleksiji koja je suptilno umotana u pripovjednu formu. No u podlozi svega nije suhoparnost mišljenja, već najdublje emocionalna potresenost ljudskim potencijalom, ali i glupošću.

Nikola

Silbermann; Jacques de Lacretelle

Kratki roman Silbermann autora Jacques de Lacretellea, prvotno objavljen 1922.,  problematizira onodobni antisemitizam upriličen u urbanom francuskom okruženju, preciznije Parizu. Navedena netrpeljivost prema Židovima mu služi kao mikroperspektiva kroz koju se ogleda sveukupna netolerancija prema različitostima na svim sferama. Neke od važnijih tema koja se provlače kroz knjigu jesu isticanje po pitanju različitosti (nacionalne, kulturne i ine), (ne)konformizam, nužnost podrške te izdaja i reperkusije svega navedenog.

Povrh toga što je roman kratak, izuzetno je i jednostavan te poučan. Ono što donekle zabrinjava je činjenica da je i više od 100 godina nakon objavljivanja iznimno aktualan. Svojednobno je roman poslužio kao svojevrsno predskazanje svega što će uslijediti te kulminirati u Drugom svjetskom ratu te bi i danas mogao poslužiti kao visoko vrijedna lekcija geneze strahota iz ne tako davne prošlosti.

Ivo

Posjetite nas u knjižari Fraktura na adresi Mislavova 14 ukoliko trebate dodatna pojašnjenja