Frakturini knjižari preporučuju

Gladno srce; Lina Nordquist

Živeći u neprijateljskom okružju, dvije žene povezane sudbinom jednog čovjeka, pokušavaju se izboriti za svoju poziciju unutar okrutnog materijalnog i duhovnog siromaštva. Djelujući i govoreći kroz uvjerenja u svoja prava i potrebe, doći će u sukob s primitivnim patrijahalnim shvaćanjima kojima su pribjegle i mnoge druge žene koje su bez razmišljanja pristale biti podređene, drugotne i podcijenjene.
Kara i Unna pripovijedaju iz prvog lica kako bi nam prenijele svoje unutarnje borbe i strahove. Svi oni proizlaze iz borbe za egzistenciju, no one dodatne tegobe tek se razotkrivaju u rodno uvjetovanoj pasivnoj agresiji. Između ostalog, velik dio romana posvećen je prirodi i smislu ljubavi, njenoj moći i opijajućoj euforiji koja ju prati. Uz mnoštvo nepredvidljivih obrata i pomno dočarane likove, ovaj roman uvodi vas u vrtlog emocija i dinamičnu priču koju ne možete napustiti.

Kristina

Kupite knjigu Gladno srce

Savršenstva; Vincenzo Latronico

Autor novije generacije Vincenzo Latronico u svojevrsnom milenijalskom romanu znakovito naslovljenom Savršenstva progovara o modernom, naizgled bezbrižnom životu mladog para. Profesija digitalnih nomada im omogućava mobilnost koja ih dovodi u Berlin gdje upražnjavaju tipičan životni stil slobodoumnih mladih pojedinaca. Koncerti, izložbe i ostala kulturna događanja idu ruku pod ruku s drogiranjem, orgijama i bjesomučnim izlascima. Nagli i nenadani dodir stvarnosti zapljusnut će ih s migrantskom krizom posredstvom koje osvještavanju svoju minornu ulogu u globalnim previranjima. Apatija u koju zapadaju djeluje kao njihova osobna kriza koja ih zatiče potpuno nespremne. Hoće li se ubaciti u kolotečinu i prihvatiti uobičajeni slijed s stalnim poslovima te naznakom obiteljskog vezivanja u dobu kada su društvene mreže važnije od osobnog kontakta i stvarnih osjećaja, ostaje za vidjeti u kasnijem dijelu ovog izuzetno aktualnog i intrigantnog romana.

Ivo

kupite knjigu Savršenstva

Trilogija o Zemljomorju; Ursula K. Le Guin

Ovaj svezak donosi izvornu trilogiju unutar ciklusa o Zemljomorju, koja je već s izlaskom prve knjige promijenila percepciju fantasy književnosti i nadišla granice književnosti za mlade. Le Guin u svojim romanima preuzima klasične topose fantastične književnosti, čarobnjake, zmajeve, kraljeve i princeze, ali najviše pažnje pridaje upravo unutarnjim promjenama likova.

U Zemljomorju nema ratova, vojsci i bitki, a avanture koje vode Geda, Tenar i Arrena duž Arhipelaga ne završavaju u pobjedi nad neprijateljem koliko sazrijevanjem likova. Le Guin, izmičući brojnim rasnim i rodnim stereotipima koji vrebaju u žanru, stvara jedinstven i privlačan svijet u kojem će se pronaći čitatelji svih uzrasta.

Nikola

Osobnost i moć; Ian Kershaw

Renomirani britanski povjesničar i pisac Ian Kershaw u novoprevedenom djelu Osobnost i moć predstavlja i problematizira najpoznatije državnike dvadesetog stoljeća na nov i inovativan način. Predočava nam ih u punini njihovog ostvaraja koji najčešće nije pretjerano pozitivno dok je sama njihova pojava u mnogočemu kontroverzna. Tekst je prožet mnoštvom raznorodnih izvora te se referira na mišljenja iz raznih kutova gledišta. Lenjin, Mussolini, Hitler, Staljin, Churchill, de Gaulle, Adenauer, Franco, Tito, M. Thatcher, Gorbačov i H. Kohl kao dvanaestero najeminentnijih suvremenih političara daje maksimalno kredibilnu polazišnu točku za dubinsku razradu svih stremljenja na globalnoj političkoj sceni tokom dvadesetog stoljeća. Lišeno popratnih intriga te utemeljeno na činjeničnom stanju, ovo publicističko djelo možemo svrstati u nezaobilazno štivo za povijesne entuzijaste.

Ivo     

kupite knjigu Osobnost i moć

Posjetite nas u knjižari Fraktura na adresi Mislavova 17 kako bi porazgovarali o pročitanim knjigama.