Frakturini knjižari preporučuju

Nevena i Ruža; Louise Glück

Nevena i Ruža pripovijest je o dvjema blizankama, na neki način isprekidana i s namjerno stvorenim prazninama unutar teksta. Tek rođene sestre, iako još ne govore, doživljavaju okolinu i u nemogućnosti verbaliziranja viđenoga, preplavljene su pojmovima kojima stvaraju svoje žive unutarnje svjetove. Priča je to i o različitosti, o unutrašnjosti i vanjštini, o ekstrovertiranosti i introvertiranosti, ali prije svega o raznolikosti ljudske prirode. Nevena je zaljubljenica u knjige, zatvorena u svoj unutarnji svijet koji je živ kao i Ružin vanjski. Ruža je miljenica ljudi, otvorenija, sklonija povjerenju i lakšem povezivanju. Priču tvore maleni odlomci koji svojom jezgrovitošću i pokušajem pronicanja u dječju perspektivu otvaraju mnoga velika pitanja. Nosimo li već u majčinoj utrobi traumu svijeta koja se tek treba formirati? Louise Glück napisala je slojevitu minijaturu koja njeguje dječju znatiželju i dubinu promatranja.

Blagica

kupite knjigu Nevena i Ruža

Divlje guske; Julijana Adamović

Uspješno sljubljujući nijanse svijetla i tame u zaigranoj i maštovitoj borbi za egzistenciju, autorica vješto stvara ozračje podvojenog svijeta - onog otvorenog, nevinog dječjeg i prigušenog, zamagljenog svijeta odraslih koji u mučnoj borbi za vlastitu sreću pribjegavaju teškim odlukama. Njeni likovi nose lica našeg odrastanja, okolnosti su dobro poznate, preciznost prenošenja mirisa, zvukova i tjeskobe vibrira i opaja, priljubljuje nas za stranice. Perspektiva djeteta koje svjedoči prekrajanju obiteljske povijesti pune nasilja, nesuglasica, zamjeranja, oskudice, tuge i neizvjesnosti specifično je u svom bijesu i otporu inatljiva. Mnoštvo je još nepovjerljivih svjedoka koji za sebe moraju stvoriti svijet u kojem dominiraju, bivaju voljenima i važnima. Balans grubosti i nježnosti je zadivljujući, a simboli pršte i sijaju kao zvijezde vodilje u ovom romanu punom naslućene tame i dubine.

Kristina

kupite knjigu Divlje guske

Smrt u njezinim rukama; Ottessa Moshfegh

Novoprevedeni roman Ottesse Moshfegh mračna je satira i ujedno egzistencijalni roman. Glavna junakinja Vesta Gul je umirovljenica koja tijekom šetnje šumom pronalazi anonimnu poruku na kojoj se spominje ubojstvo izvjesne Magde, ali nema nikakvog tijela. Iako u početku neodlučna, Vesta preuzima slučaj u svoje ruke i pomaže se u svome istraživanju klasičnim alatima izgradnje kriminalističke fabule i psihologizacije likova – što roman čini svojevrsnim metakomentarom na žanr trilera – i ujedno sama zapada u obrasce karakteristične za žanr. No u procesu Vestine rekonstrukcije na vidjelo izlazi njena vlastita mentalna rastrojenost, čiji uzrok naslućujemo u desetljećima života s pokojnim mužem zlostavljačem, te ubrzo počinjemo sumnjati u Vestinu ulogu u cijelom slučaju. Smrt u njezinim rukama ispod svoje žanrovske ovojnice zapravo je potresna refleksija o starenju i samoći i o tome kako pišemo priču svojeg života.

Nikola

Haraldova mama; Johanna Frid

Mlada švedska spisateljica Johanna Frid u romanu Haraldova mama progovara o međuljudskim odnosima unutar užeg obiteljskog kruga. Preciznije, o odnosu punice i snahe s refleksijama na odnos sa sinom/partnerom. Svi uključeni su izrazito specifične individue pune partikularnih problema koji se dodatno potenciraju što se interakcija među njima intenzivira. Ovo pak nije roman o međugeneracijskom jazu niti uobičajenom nerazumijevanju već je posrijedi puno promišljenija studija likova čija drugačija pozadina i različit karakter dovode do težeg oblika disfukcionalnosti. Vješto pritom autorica kombinira duhovito sarkastične trenutke te ih uparuje s visoko emotivnima što kod čitatelja izaziva dojam gorko-slatkog. Postepeno otkrivanje kompleksnosti likova čitatelja drži u konstantnoj neizvjesnosti  te romanu daje dobrodošlu dozu širine i oštrine.

Ivo

Posjetite nas u knjižari na adresi Ulica kneza Mislava 17 kako bismo usporedili dojmove o navedenim naslovima.