Frakturini knjižari preporučuju

Odivljenje; Richard Powers

Svu zadivljujuću osebujnost kompozicije i stila Odivljenja teško je staviti u nekoliko rečenica. Novi roman dobitnika Pulitzera nježna je i brutalno sirova studija borbe samohranog oca da pomoću astrobiologije svog sina oslobodi društvenog pritiska koji nosi zbog smetnji povezanih s nekom vrstom (mogućeg) autizma. Istovremeno, njegovu poziciju mudrog duhovnog vođe i stabilnog roditelja narušavaju sjene prošlosti, konstantni uplivi priče o tajanstvenoj smrti njegove supruge. Svaka i najmanja aluzija reflektira se na njegovu stabilnost te dodatno narušava temelje na koje se oslanja Robin koji pak ima ispade bijesa i niz neopravdanih izostanaka iz škole. Kad ekološki osvješteni dječak odluči posvetiti svoje vrijeme borbi za zaštitu životinja, te pristane na eksperimentalnu terapiju koja koristi sjećanja njegove majke, stvari počinju izgledati dosta svijetlije, barem u njegovom svijetu. Powers je ponovno dokazao da je pronicljiv pisac koji vas odvodi na putovanje slojevima ljudske imaginacije i mukotrpne potrage za smislom i sigurnošću.

Kristina

kupite knjigu Odivljenje

Lista; Yomi Adegoke
 

Ola i Michael, voditelj i novinarka, internetska su slika savršenog crnačkog para. Za mjesec dana trebaju se vjenčati, a trenutke njihove veze željno iščekuju brojni pratitelji. Što se može dogoditi kada na internetu osvane popis zlostavljača u medijima i industriji zabave, javan samo 24 sata, na kojemu je naveden i Michael? Vrijeme do vjenčanja odbrojava se svakim poglavljem, a pitanje je hoće li Lista što promijeniti. U svemu tome provlači se kritički pogled na društvo, ljudska prava, anonimnost, društvene mreže i njihovu ulogu u našim životima. Jesmo li pijuni kojima društvene mreže upravljaju? Virtualna stvarnost pušta svoje pipke, a stradaju i nedužni. Svaki pogrešan postupak negdje je trajno zabilježen, a kazna bi trebala biti proporcionalna težini prijestupa. Drži napetost do samoga kraja i na momente vješto prikazuje kako bi sutrašnji svijet mogao izgledati.

Blagica

kupite knjigu Lista

Vidimo se u kolovozu; Gabriel  Garcia Marquez

Pred nama je posljednji roman nobelovca i jednog od najznačajnijih pisaca druge polovine dvadesetog stoljeća Gabriela Garcie Marqueza. Objavljen je posthumno s odmakom od deset godina. Za života je parcijalno dovršen, a nakon smrti autora pomno kompiliran. Bilo bi suludo ovako ostvarenje uspoređivati s djelima iz autorova magnum opusa, no  recimo da bi se dala povući paralela s posljednjim djelom koji je za života objavio koji nosi naziv Sjećanja na moje tužne kurve. U odnosu na to ostvarenje ovaj roman možda sadrži i veću dozu zanimljivosti (posebice pri početku) iako bi mu manu mogli naći u nekoherentnosti u kasnijim poglavljima. Nadovezujući se na usporedbe mogli bi i usporediti ovo djelo s demo snimkom glazbenog sastava koja nije potpuno u sinkroniji s najvećim hitovima no ipak je itekako vrijedno objavljivanja i konzumiranja te iako ne predstavlja autora u naponu snage sadrži njegov cijenjen i  prepoznatljiv rukopis.

Ivo
 

Tajanstveni korespondent i druge neobjavljene novele; Marcel Proust

Ovdje sakupljene Proustove novele nisu bile objavljene za njegova života, nesumnjivo zbog svojeg gotovo pa neprikrivenog tematiziranja homoseksualne ljubavi. Mada je njihova nedovršenost očita, što dodatno naglašavaju brojne fusnote s naznačenim rukopisnim varijacijama i ispravcima, svaka od njih fascinantni literarni svijet, ili njegov bljesak, u kojem na trenutak zaranjamo u psihologiju autorovih likova. Novele su ujedno popraćene predgovorom i pogovorom urednika, gdje se objašnjava kontekst nastanka novela i razlog njihova neobjavljivanja, a zatim i šira idejna podloga na kojoj je kasnije nastalo U traganju za izgubljenim vremenom. Ova je zbirka prije svega namijenjena ljubiteljima Marcela Prousta, koji će ovim putem moći naslutiti živi stvaralački proces u pozadini monumentalnog Proustova djela i silnice koje su ga u konačnici prisilile na autocenzuru.

Nikola

Posjetite nas u knjižari Fraktura na adresi Mislavova 14 kako bi usporedili dojmove