Frakturini knjižari preporučuju

Eichmann u Buenos Airesu; Ariel Magnus

Argentinski književnik Ariel Magnus u romanu Eichmann u Buenos Airesu opisuje posljednji period koji je na slobodi proveo notorni zločinac Adolf Eichmann. Protagonist Eichmann živi u Argentini otkako je pobjegao iz Europe pod lažnim imenom Ricardo Klement. Roman na izuzetno hladan i analitičan način, lišen ikakvih strasti, opisuje svakodnevni život jednog od najokrutnijih zločinaca dvadesetog stoljeća. Služi se povijesnim činjenicama samo kako bi rekonstruirao određene prijelomne trenutke dok se u glavnini bavi psihološkim profiliranjem koje je lišeno osude i opravdanja. Dihotomija dvaju potpuno oprečnih života Adolfa Eichmanna je sama po sebi izuzetno intrigantna, no uloga nepristranog promatrača u koju autor smješta čitatelja ono je što ovom romanu daje posebnu draž. 

Ivo     

 

Komad malog; Eliza Clark

Debitantski roman mlade britanske spisateljice od početka će vas rasplakati od smijeha i šokirati svojim brutalnim prikazom svakodnevnice i karaktera glavne junakinje. Prepun (napokon) kvalitetnog crnog humora, roman prati mladu fotografkinju Irinu, zatočenu u tipičnoj sudbini koja prati svaku (mladu) osobu koja se bavi umjetnošću ili radom u kulturi. Radeći u lokalnom baru kako bi si mogla priuštiti stan, režije i hranu, naša junakinja dobiva ponudu za izlaganje svojih, neki bi rekli provokativnih radova. Ispričan u prvom lice jednine pomalo nepouzdane naratorice, ovo je roman koji zbog svog humora beskrajno podsjeća na Moju godinu odmora i opuštanja Ottesse Moshfegh. Briljantno napisano bez nepotrebnog kompliciranja i uljepšavanja, jednostavnog stila, Komad malog je roman prepun pop kulturnih referenci koje su kvalitetno i vrlo "prirodno" uklopljene te pritom nimalo ne guše priču i ne skreću pažnju s puno važnih tema u njoj (npr. rodne uloge, nasilje, autodestrukcija i destrukcija, pitanje pozicije i moći koja dolazi s njom...) kao što je to inače često u romanima autorica i autora generacije milenijalaca.

Helena

 

M. Čovjek providnosti; Antonio Scurati

Nastavak nagrađivanog biografskog romana M. Dijete svojega vremena o životu Benita Mussolinija pokriva prijelomno razdoblje Mussolinijeva dolaska na vlast od 1925. do 1932. godine. Kao i prethodno djelo, ovaj Scuratijev tekst počiva na izmjeni arhivske građe (dokumenata, pisama, novinskih članaka) i uzbudljivih romansiranih biografskih epizoda. Autor pritom pažljivo prati kronologiju političkih i osobnih događaja naslovne ličnosti, uz tek poneko rijetko odstupanje radi pripovjedne dosljednosti (na što sam autor upućuje). Stoga se roman gotovo može čitati i kao historiografska studija, sa svim minucioznim detaljima i sitnicama, ali bez suhoparnosti toliko drugih knjiga srodne tematike. Ovom je knjigom Scurati uspio još jednom uhvatiti svu žestinu ekonomske i političke krize dvadesetih godina koja je rezultirala usponom fašizma u Italiji, te kroz prizmu njegove najistaknutije figure prikazati čitavo jedno doba.

Nikola

 

Jutro i večer; Jon Fosse

Jon Fosse, plodan norveški dramaturg i romanopisac, pripovijeda jezikom punim melankolične poetičnosti, potpuno jednostavnim i prisnim. Roman Jutro i večer započinje slikom rađanja budućeg ribara Johannesa, dok drugi dio opisuje Johannesovo opraštanje od života. U drugom dijelu zapravo pratimo posljednje jutro u životu starca koji u svojim sjećanjima oživljava malu izoliranu otočku zajednicu, svoju pokojnu suprugu, prijatelje, borbu sa siromaštvom i alkoholizmom. Zastrašujuće, gotovo prijeteće jednostavan, roman skuplja esenciju ljudskog postojanja tako što se posvećuje njegovom samom početku i neminovnom kraju. Moć kojom Fosse suzbija pretjerivanje i patetiku na kakvu se često nailazi u opisima odvajanja osobe od života, gotovo je hipnotizirajuća i umirujuća. Ta svojevrsna meditacija potiče nas na razmišljanje o tome kakve odnose gradimo s drugima i kakav otisak ostavljamo za sobom.

Kristina

 

A za dodatan savjet, komentar, preporuku, nađite nas u Mislavovoj 17!