Frakturini knjižari preporučuju

Krivolovci; Reinhard Kaiser - Muhlecker

Ovaj nagrađivani austrijski pisac čini život na selu opipljivim, a svoje likove raslojava te oni tako ogoljeni neminovno srastaju s čitateljima. Farmer Jakob pokušava uspostaviti ravnotežu između surovog života na svojoj farmi i sofisticirane nježnosti koja tinja između njega i slikarice koja dolazi u selo. On ujedno pokušava primiriti svoje konflikte s drugim članovima obitelji te neke intimne, egzistencijalne borbe koje su oduvijek u njemu. Gradacija u izgradnji lika koji se razotkriva kroz niz situacija upućuje na pisca izrazito vještog u prikazivanju emocije, te kompleksnosti unutarnjeg svijeta pojedinca koji sanja i pokušava učiniti svoj život prihvatljivim okolini. Priroda, koja uključuje raznoliku floru i faunu, usklađena je s mislima i djelima likova, tempom života na selu. Svaki opis u funkciji je izgradnje atmosfere, reflektira se na uzbune koje odjekuju u tijelu. Svi ti postupci ukazuju na tužnu realnost u kojoj ljudi često zapostavljaju ono što je u njima, kako bi zadovoljili normu i smjestili se u odgovarajući kalup.

Kristina

Kupite knjigu Krivolovci

Kuga; Ljudmila Ulicka
 

Godine 1978., u nadi da će učiti pisanje scenarija na tečaju Valerija Frida, Ljudmila Ulicka, nadahnuta stvarnim događajima – pojavom kuge u Sovjetskom Savezu 1940. – piše prijavni scenarij „Kuga“ ne sluteći da će godinama kasnije postati opet aktualan. Objavljen s minimalnim izmjenama, nekoliko riječi i nekoliko zareza, živo prikazuje događaje koji su još uvijek svježa prošlost. Reakcije državnih predstavnika, skrivanje i prikrivanje istine, uhićenja bez objašnjenja, namjerno iskrivljavanje informacija, povjerenje u cjepivo koje još ne postoji samo su neke od prikazanih „mogućih“ situacija. Vješto i izravno, lišeno neiskoristivih opisivanja, ostavljajući slobodu subjektivnosti, nudi drugačije iskustvo čitanja. Servirajući scenu po scenu, Ulicka progovara o slobodi govora, važnosti istine, povjerenju i paničnoj atmosferi koju može uzrokovati aktivacija urođenoga straha od smrti.

Blagica

Kupite knjigu Kuga

Dnevnik spisateljice; Virginia Woolf

Dnevnički zapisi Virginije Woolf krucijalan su dokument vremena, stvaranja, promjena. Uz to što se radi o neprikosnovenom književnom autoritetu (što se očituje u raskošnoj uporabi jezika) djelo obiluje prevratima na privatnom i poslovnom planu. Također se posredstvom dnevnika ekstenzivno autorica bavi i samokritikom te preispitivanjem vlastitih stavova, uvjerenja i misli o mnoštvu aktualnih događanja i suvremenika. Iako zna biti izuzetno oštra u kritikama i opservacijama svoje obrazloženje gotovo uvijek završi na pozitivnoj noti. Njena posvećenost pisanju te općenito stvaralačkom procesu bila je zavidna. Ne samo po pitanju pripreme i razrade već po složenoj i sofisticiranoj strukturi mnoštva rituala koje prethode, idu paralelno ili se pak nadovezuju na kreativni proces pisanja. Utoliko bi ovo djelo moglo biti od iznimne koristi kako laicima tako i ljudima iz struke.

Ivo

Kupite knjigu Dnevnik spisateljice

Druga zemlja; James Baldwin

Roman Druga zemlja užaren je i hladan, duhovit i tragičan, okrutan i nježan. New York 1950-ih u kojem je smještena radnja romana prostor je reinvencije i slobode, ali u njegovoj osnovi još uvijek stoji nepoljuljana rasna nepravda koja definira američko društvo. Baldwinovi likovi možda jesu glazbenici i romanopisci, boemi iz zadimljenih jazz klubova, ali ne radi se nipošto o romantičnom prikazu kulturne scene toga vremena, već prije o prikazu duševnog i emocionalnog stanja crne osobe koja živi znajući da njen život vrijedi manje, da je predmet perverzne erotske fascinacije u očima bijelaca i istovremeno izvor najvećeg straha. Glavni lik Rufus Scott niže postupke koji su vrijedni moralne osude, no Baldwin izokreće situaciju i postavlja pitanje može li netko koga društvo ne uvažava kao punokrvnu osobu uopće postupati moralno?

Nikola


Posjetite nas u knjižari Fraktura na adresi Mislavova 17 kako bi usporedili dojmove nakon čitanja