Frakturini knjižari preporučuju

Zablude feminizma; Vesna V. Godina

Slovenska društvena kritičarka, kolumnistica, teoretičarka post-socijalizma i autorica knjige „Zablude postsocijalizma“ (2014.) suvremenom antropološkom analizom propituje logičnost postavki i argumenata današnjega društva. U sedam promišljanja (eurocentrizam, ženski glasovi, etnocentrizam, problemi roda, bio-logičnost, evolucionizam, kolonijalizam) prolazi kroz nekoliko aspekata feminizma koje osporava, nadahnuta manifestom Jesse Crispin „Zašto nisam feministkinja?“. Zadržavajući fokus na aktualnom, ne zalazi duboko u prošlost već potiče na svjesnost protiv automatskih zaključaka, odnosa dominacije i uloge žrtve u koju se feministička teorija u praksi potencijalno upustila. Podržava li suvremeni bijeli zapadni feminizam, kao ideologija privilegiranosti, uklapanje u patrijarhat, a ne njegovo rušenje? Izravno izlaganje njezinom viđenju društvenih konstrukcija provocira i potiče na razmišljanje i preispitivanje unaprijed definiranih i zaključanih stavova.

Blagica

Kupite knjigu Zablude feminizma

Pojedinac i povijest – građanin Daniel Ivin; Vuk Perišić

Autor Vuk Perišić iscrpno i detaljno istražuje i objelodanjuje život i djelo Daniela Ivina kroz razdoblje od gotovo devedeset godina, a s referencama i duže. Sam Ivin (rođen kao Danko Goldstein 1932.) je bio dionikom svih mogućih promjena i previranja koje su zahvaćale širu i užu sredinu ovih prostora sve do pred koju godinu. U žarištu zbivanja su mahom svi važniji trenutci društveno političkih zbivanja dok se životni put Daniela Ivina ponekad kosi, ponekad preklapa s istima. Ovo što se nedvojbeno naglašava je činjenica da je pojedinac u društvu izuzetno važan te da njegova nastojanja i uvjerenja itekako mogu imati utjecaja i odjeka. U atipičnoj formi povijesnog presjeka i polu-autobiografije Vuk Perišić je napisao uzbudljivu i poučnu knjigu na koju bi se mnogi mogli osloniti.

Ivo     

Nesigurni; Ivana Dragičević

Nakon uspješnog prvijenca Nejednaki, Ivana Dragičević ponovno se upustila u svojevrsnu borbu protiv self help kulture. Iako je prošlih pet godina znatno drugačije od onih o kojima je pisala u Nejednakima, Ivana iznova pokušava sagledati sve aspekte novonastalog svijeta i ljudske s(a)vijesti koja obitava među njima. Naime, njena ideja o pisanju nove knjige o stanju europskih nacija pretvorila se u svojevrsno žongliranje gorućim problemima. Tekstovi se prije svega odnose na koronavirus, razvoj tehnologije, ekologiju te ratove koji su izbili netom nakon njene borbe s bolešću. Njen jezik precizno upućuje na čitanje između redaka koji su možda promakli našoj detekciji. Uspješno spajajući novinarski stil s efektnim esejističkom senzitivnošću i promišljanjem, Dragičević predstavlja nezaboravnu dokumentarno - književnu elegičnu sliku vremena. Podsjeća nas da gorući problemi Europe i svijeta i dalje rastu iako nisu na naslovnicama dnevnih novina.

Kristina

Zora svega – nova povijest čovječanstva; David Graeber i David Wengrow

Posljednja knjiga prerano preminulog Davida Graebera, možda najznačajnijeg antropologa 21. stoljeća, djelo je nastalo u suradnji s arheologom Davidom Wengrowom, u kojem se dvojica autora prihvaćaju ambicioznog zadatka kritike jednog od temeljnih postulata društvenih znanosti. Autori nastupaju protiv prevladavajuće teze kako je društvena nejednakost neodvojiva od civilizacijskog napretka (razvoja institucija, povećanja populacije, podjele rada…) te da je istinska jednakost moguća samo u malim, pretpovijesnim zajednicama. Oslanjajući se na obilje arheološke, povijesne i etnografske literature, Graeber i Wengrow s jedne strane potkopavaju ustaljene predodžbe o drevnim kulturama i s druge ukazuju na političku imaginaciju kao sposobnost zamišljanja alternativnih oblika zajednice koja se u suvremenom društvu izgubila. Upravo je politička imaginacija ključan pojam koji ovo knjigu čini toliko aktualnom i poticajnom te nas poziva da preispitamo postojeću društvenu situaciju.

Nikola

Posjetite nas u našoj knjižari na adresi Mislavova 17 za usporedbu dojmova nakon čitanja