Frakturini knjižari preporučuju

Doba poroka; Deepti Kapoor

Doba poroka, prvi dio trilogije o klanu Wadia, uzbudljiv je triler smješten u suvremenoj Indiji, koji pokazuje mračnu spregu između kastinskog sustava, političke moći i kapitala. U knjizi s jedne strane upoznajemo Ajaya, mladića s dna društva koji je kao dječak prodan u roblje, te s druge Sunnyja Wadiju, potomka ugledne obitelji i budućeg nasljednika poslovnog carstva. Igrom slučajnosti Ajay postaje Sunnyjev pobočnik i iz prve ruke doživljava svijet kriminala koji kroji sudbinu Delhija. Kapoor pritom odbija podleći zapadnoj potrebi za egzotizacijom Indije i naglašava izrazit kontrast između elite koja se školuje na zapadnim sveučilištima i usvaja zapadnjački način života, te siromašnog puka koji je i dalje usidren u starim tradicionalnim obrascima, što romanu daje sociopolitičku oštrinu i predočava turbulencije društva na putu ka modernizaciji. 

Nikola

kupite knjigu Doba poroka

Ljubav i druge opasnosti; Daniela Krien
 

Nazvanih jednostavno po imenu (Paula, Judith, Brida, Malika i Jorinde), pet poglavlja prati živote pet junakinja. Svaku od njih obilježava različitost karijernog puta i, naravno, životnih okolnosti. Izgubljene u moru mogućnosti, vlastitoga poimanja slobode i ljubavi, povezene su nenametljivim tankim nitima od kojih se neke otkrivaju jedino čitatelju. Brojne odnose, a ponajviše odnose prema sebi, prati prikrivena toksičnost koja na površinu izvlači neprorađene traume iz djetinjstva. Nesavršena obiteljska okruženja i u zreloj dobi potiču i produbljuju netrpeljivost, pa se zna dogoditi da obiteljsko postane političko. Ne može se govoriti o istoj priči iz pet različitih perspektiva, nego se likove promatra u različitim situacijama i odnosima te se tako gradi puniji doživljaj. Uz brojna neodgovorena pitanja, otvara se prostor i matrijarhatu.

Blagica

kupite knjigu Ljubav i druge opasnosti

Evo što su mi riječi učinile; Vojo Šindolić

Vojo Šindolić, pjesnik, novinar, prevoditelj, kroničar i rizničar Beat pokreta i srodnih struja u američkoj književnosti, ovom antologijskom zbirkom daje zaokružen pregled svega važnog i značajnog na tim poljima po pogledu poezije. Neki od autora koje obrađuje i čija djela podastire su: Lawrence Ferlinghetti, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Gary Snyder, Michael Mcclure, Peter Orlovsky i ini. Uz to što njihova najeminentnija djela prevodi i predstavlja, smješta ih i u kontekst vremena te pravaca kojima su pripadali. Naravno, mnogi od njih su istodobno pripadali višestrukim pravcima te su se njihovi utjecaji ispreplitali što također možemo pronaći u ovoj zbirci. Knjiga može poslužiti kao izvrsna polazišna točka za uvod u američku poeziju druge polovine dvadesetog stoljeća. Bavljenje svakim pojedinačnim pjesnikom započinje opsežnim uvodom u kojem se iznosi njihov opus, utjecaji i utjecaj te širi i uži društveni značaj.

Ivo

Razdomljeni; Mario Desiati

Pred nama je jedinstven roman o oblicima slobode i pitanjima vezanim uz njeno poimanje. Glavni likovi,Claudia i Francesco,  mladi su ljudi neobuzdanih ambicija i neistražene seksualnosti. Zbliženi su obiteljskom dramom, te zajedno pokušavaju biti oslonac jedno drugom u za njih pomalo bizarnim okolnostima. Lepršavim jezikom punim boja i ekstatičnih taktilnih opažanja, Desiati pobuđuje u čitateljima čežnju za traganjem, lutanjem u potrazi za ljepotom i identitetom. Posebna pažnja posvećena je njihovu odnosu prema religijskim obredima te zagušljivoj jednoličnosti ruralne sredine. Opijeni umjetnošću, varijabilnošću seksualnosti te strašću za životom, Desiatievi likovi moćan su glas generacije koja je razdomljena.

Kristina


Porazgovarajte s nama osobno o knjigama u knjižari na adresi Mislavova 17!