Frakturini knjižari preporučuju

Za vas smo ovog puta izdvojili nekoliko romana o odrastanju, obitelji i sjećanju, koji će vas svojom snagom sigurno osvojiti:

 

Djevojčica; Camille Laurens

Camille Laurens, francuska spisateljica i članica žirija nagrade Goncourt, u nagrađivanu romanu Djevojčica portretira život djevojčice od njena rođenja šezdesetih godina 20. stoljeća do odrasle dobe. Kroz njenu priču ona u prvi plan iznosi nejednakost, seksizam i patrijarhalne vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u francusko društvo, ali i postavlja pitanje roda, seksualnosti i feminizma. Snažan i uvjerljiv pripovjedački glas uvlači nas u ovu priču veću od života te nas čitavim svojim tijekom potiče na dubinsko promišljanje o odnosu roda, politike i društva.

Helena

 

Obiteljski rječnik; Natalia Ginzburg

Obiteljski rječnik autobiografski je roman slavne talijanske spisateljice i intelektualke. No u njegovom su središtu prije svega ostali članovi obitelji. U svojim opisima obiteljske svakodnevice autorica brižno navodi sitne navike i mušice svakog od članova u kojima se ogleda njihov karakter, nastupajući gotovo kao nepristran promatrač i pozicionirajući se eventualno kad je riječ o obiteljskim rivalstvima i savezništvima. Kao glavno kohezivno sredstvo među članovima pojavljuje se jezik satkan od anegdota, pjesama i poštapalica. koje tvore kolektivno sjećanje obitelji i održavaju njihov odnos živim kroz vrijeme. Ovim romanom Natalia Ginzburg ponudila je ne samo portret talijanske građanske obitelji u prvoj polovici 20. stoljeća, nego i suptilnu studiju obiteljskog sjećanja.

Nikola

 

Nisam izašla iz svoje noći; Annie Ernaux

Annie Ernaux u novoprevedenom autobiografskom romanu Nisam izašla iz svoje noći progovara o odnosu sa svojom majkom u trenutku kada je ona već u poodmaklom stadiju Alzheimerove bolesti. U formi svojevrsnih dnevničkih zapisa ona kronološki prati njeno psihičko propadanje s čestim uplivom sjećanja koja nas vode u sretnija i manje sretna razdoblja njihovog odnosa. Retrospektiva odnosa seže do djetinjstva autorice, kada se majka skrbila o njoj, podsjećajući nas na to kako su uloge sada obrnute. Pokušavajući pronaći smisao i trunku dostojanstva u beznadežnoj situaciji, autorica u čitatelju pobuđuje osjećaje suosjećanja, empatije, ljutnje, tjeskobe te naposljetku rezignacije, uz konstantnu težnju izdizanja svakog trenutka na razinu prikladne ljepote prolaznosti.

Ivo 

 

Najskrovitiji spomen na ljude; Mohamed Mbougar Sarr

Roman ovjenčan nagradom Goncourt, uzbudljiv je i snažan kolaž o posebnoj ljubavi između knjige i čovjeka. Pisan je kao ispovijest senegalskog pisca koji, pročitavši knjigu, postane opsjednut njenim sramotnim zabranjivanje i nestankom njenog autora. Mbougar Sarr plete priču o moći književnosti, o njenoj nesalomljivoj snazi i dosegu, o sukobu afričkog autora i pariške kritike. Silovita znatiželja vodi ga kroz maglovite i tajanstvene predjele ljudskog uma, preko usta ljudi koji su poznavali odbjeglog pisca, uzduž tri kontinenta i nekoliko desetljeća. Njegova potraga zahtijeva detektivske metode i rezultira začuđujućim otkrićima i razotkrivanjem emotivnih obiteljskih momenata njegovih sugovornika. On korača labirintom kroz čije se putove mora probijati pomoću vlastite spisateljske intuicije i rasvijetliti sve događaje vezane uz misterioznog pisca i njegovo remek-djelo (ili pak zlodjelo).

Kristina

 

Svoje nam dojmove i preporuke uvijek možete prenijeti u Knjižari Fraktura u Mislavovoj 17!