Frakturini knjižari preporučuju

Ovoga puta izabrali smo raznolike naslove koji vas neće razočarati!

 

Salaminski vojnici; Javier Cercas

Salaminski vojnici najčitaniji su i najprevođeniji Cercasov roman. Poticaj na pisanje bila je svojevrsna legenda o bijegu pisca Rafaela Sancheza Mazasa sa strijeljanja. Nakon bijega, uspijeva preživjeti zahvaljujući čudnovatom činu humanosti protivničkog, republikanskog vojnika. Mali (a opet veliki) čin milosti u sveopćoj razarajućoj i krvavoj ratnoj euforiji potaknuo je Cercasa na iscrpnu potragu ne bi li upoznao i bolje razumio sve aktere navedenog događaja.  Djelo ne možemo gledati isključivo kao povijesni roman o Španjolskom građanskom ratu, nego je prije svega ispitivanje ljudskog uma, hrabrosti, kreativnosti, herojstva. Četrnaest godina nakon prvog objavljivanja i sam autor priznaje njegove posebnosti: on je smion i riskantno naivan, pun neizmjerne tuge i posvemašnjeg veselja. 

Kristina

 

Potop; Damir Karakaš

Damir Karakaš u najnovijem romanu tematizira i problematizira najesencijalnije životne težnje i potrebe kao što su ljubav, sigurnost, samoostvarenje, razračunavanje s vlastitim porijeklom i tradicijskim korijenima te smještanje vlastitog životnog puta na razmeđu ostavštine i novih stečevina (osobnih i okolnosnih). Makar se radi o djelu prožetom prijelomnim tragedijama i atmosferom koja je konstantno u iščekivanju nečega neizbježno lošeg, autor uspijeva posredstvom istančanih uvida u pojedine instance iz svakodnevnice dati svojevrsnu notu normalnosti i uobičajenosti cjelokupnoj situaciji. Posrijedi je djelo prepuno precizno strukturiranih i lijepo nijansiranih opisa koje kroz prizmu glavnog protagonista djeluju izuzetno prirodno i uvjerljivo. Roman je popraćen autorovim crtežima kojima diktira tempo radnje te istu oplemenjuje dajući joj dodatnu dubinu.

Ivo

 

Izgubljeni kruh; Edith Bruck

Jednostavnim jezikom i pitkim stilom, Edith Bruck u svom je romanu Izgubljeni kruh opisala užase Drugog svjetskog rata, geta i logora. Kroz oči trinaestogodišnje djevojčice Ditke pratimo život nje i njene obitelji u Mađarskoj u periodu od 1944. kada bivaju odvedeni u logor te nastojanje izgradnje života nakon traume koja ih je obilježila za cijeli život. Pišući o životu u logoru, autorica se fokusira na nehumane uvjete u kojima su bili prisiljeni živjeti i borbu za preživljavanje osoba koje su bile u potpunosti lišene identiteta te svedene samo na broj. Inspirativan je dio koji se odnosi na život nakon logora: pitajući se kako nastaviti sa životom, naša junakinja sasvim odbacuje mržnju i zapravo prepuna nade i volje za životom, unatoč proživljenom užasu. Ono što je važno za ovu knjigu jest da je ona svjedočanstvo kako ne bismo nikada zaboravili i da se zlo više nikada ne bi ponovilo. 

Helena

 

Kalendarske priče; Bertolt Brecht

Ova zbirka upoznaje čitatelje s Bertoltom Brechtom kao prozaistom. Sastavljena od osam kratkih proznih tekstova različite duljine i osam pripovjednih pjesama, knjiga je žanrovski heterogena, ali nit poveznicu predstavlja autorov fokus na likove malih ljudi, minula povijesna razdoblja i didaktičku poruku. Mada se u većini priča pojavljuju misaoni „velikani“ (Sokrat, Francis Bacon, Giordano Bruno, Lao Tzu, Buda), a u nekima su i glavni likovi, oni su mahom uniženi progonstvom ili bolešću, a jedini oslonac im predstavljaju nepoznati, pa i bezimeni ljudi iz naroda. Mislioci i puk u Brechta su suprotstavljeni vladajućim staležima, Crkvi, krupnim trgovcima, vojskovođama, te kroz taj antagonizam Brecht kritizira nehumanost kapitalističkih društvenih odnosa. Sažete i jednostavne, a opet društveno-povijesno slojevite, priče istovremeno odaju dojam arhaičnosti i krajnje aktualnosti te ukazuju na dugotrajnost društvenih nepravdi.

Nikola
 

U kamenom koritu; Sophie Daull

U kamenom koritu autofikcijski je roman natopljen emocijama. To je prije svega priča o šokantnom gubitku bliske osobe i suočavanju s njegovim posljedica. Pratimo dvije narativne linije koje slijede dva lika, ubojicu i kćer njegove žrtve koja je napisala knjigu o nekoj novoj
obiteljskoj tragediji. Na trenutke sirov, a na trenutke uzvišen i poetičan, jezik ukazuje na vještu pripovjedačicu koja vam pokušava svim silama likove gurnuti pod kožu i približiti vlastitu bol i bespomoćnost. Svaki će čitatelj imati bezbroj pitanja. Neka od njih bit će potpuno neodgovoriva. Neka nas povlače u dubine u kojima spavaju nemani nekih naših zaboravljenih susreta s bolnim rastancima. Koliko god bila tematski potresna, priča je i ljekovita i katarzična jer nam govori da nakon nekih događaja u životu, ništa što radimo ne mora biti ni logično, ni promišljeno, ni realno. 

Kristina

 

Za brojne druge sjajne naslove, posjetite nas u Mislavovoj 17!