Frakturine autorice u finalu Književne nagrade tportala!

Na naslovnoj fotografiji: Olja Savičević Ivančević (autor: Hrvoje Grgić) i Magdalena Blažević (autorica: Marijana Baškarad)

Frakturine autorice - nagrađivana pjesnikinja, prozaistica i kolumnistica Olja Savičević Ivančević i jedna od najzapaženijih mlađih spisateljica Magdalena Blažević finalistice su izbora za najbolji hrvatski roman, Književne nagrade tportala!

Roman Ljeta s Marijom, s kojim je Olja ušla u finale, urednik Seid Serdarević opisuje kao nezaboravno štivo, veliku žensku povijest naših obitelji, te snažan krik žena, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, koje su bolji dio naših porodica i života. Ovaj sjajan naslov Olji je nedavno priskrbio Nagradu Grada Zagreba!

Magdalena Blažević publiku je osvojila zbirkom priča Svetkovina, a romanom U kasno ljeto, koji je u utrci za nagradu tportala, ispisala je univerzalnu himnu protiv ratovanja i ubojstava, i to savršeno preciznim i jasnim rečenicama (urednik Seid Serdarević).

Finalistice i finalisti nagrade su i Vedrana Rudan s romanom Doživotna robija (V.B.Z.), Jurica Pavičić s romanom Mater Dolorosa (Stilus knjiga) i Dora Šustić s romanom Psi (GKR) koji će uskoro izaći u novom izdanju nakladničke kuće Fraktura

Podsjetimo, Književna nagrada tportala dodjeljuje se šesnaesti put, a prijavljena su 44 naslova. Žiri će o dobitnici odnosno dobitniku, koja/ koji će osvojiti 10.000 eura, odlučiti u lipnju.

Čestitke finalisticama i finalistima!

"Ljeta s Marijom", naslovnica; izvor: Fraktura
"U kasno ljeto", naslovnica; izvor: Fraktura