Finale književne nagrade „Edo Budiša“ 2020.

U uži izbor 10. natječaja za književnu nagradu "Edo Budiša" za najbolju zbirku kratkih priča ušla su tri prošlogodišnja naslova: Blizina svega Ante Zlatka Stolice, Mliječni zubi Lane Bastašić i Dubravske priče Almina Kaplana. Odluku je donio žiri u sastavu Vanesa Begić, Ivana Ujčić, Boris Koroman, Zoran Damjanović i Neven Ušumović, a o zbirkama su napisali: 

Ante Zlatko StolicaBlizina svega (Fraktura, Zaprešić)
Knjiga otvorene strukture: nižu se različiti oblici kratke proze anegdotalnog, dnevničkog karaktera. Lucidno, duhovito pripovijedanje čini ovu knjigu izvanrednim vodičem kroz aktualni trenutak.

Lana Bastašić, Mliječni zubi (Buybook, Sarajevo)
Pomno osmišljena zbirka u čijem je središtu tjeskoba odrastanja. Sužena optika uznemirenog ili psihički već ranjenog djeteta na trenutke je majstorski izvedena, osjećaj bezizlaznosti iz grotesknog vrtloga zbivanja narušava realističke odnose i daje ovim pričama upečatljivu atmosferičnost.

Almin Kaplan, Dubravske priče (V.B.Z., Zagreb)
Zbirka sastavljena od dva ciklusa priča. U prvom se ponavljaju i variraju stalno isti uzorci događaja i doživljaja u seoskoj bošnjačkoj zajednici. Odsustvo smislene egzistencije ocrtano je ironičnim humorom i melankolijom. Drugi ciklus oslanja se na dječju osjećajnost, pa je u njemu više empatije, na originalan način očuđuju se socijalni rituali.

Godišnja književna nagrada Istarske županije – Regione Istriana „Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958.-1984.), a sastoji se od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce – Hiži od besid u Pazinu i novčane nagrade od 1.000,00 eura. U konkurenciju za nagradu ulaze autori do 35 godina starosti kojima je u prethodnoj godini objavljena zbirka kratkih priča.
Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić, Ana Schnabl i Luiza Bouharaoua.

Dobitnika nagrade doznat ćemo za desetak dana.