Festivalske preporuke

1. Rat je i ništa se ne događa; Semezdin Mehmedinović

Nova knjiga Semezdina Mehmedinovića uvijek je poseban događaj za hrvatsku čitateljsku javnost. U knjizi Rat je i ništa se ne događa objedinjene su dvije ranije Mehmedinovićeve knjige: Sarajevo blues i Ruski kompjuter. Čitajući ih u kontinuitetu, čitatelj će primijetiti zanimljive načine na koji djeluju jedna na drugu, međusobno preispisuju značenja i otvaraju puteve novim interpretacijama. Mehmedinovićeva je knjiga pokušaj pronalaska mogućnosti dijaloga sa samim sobom i situacijom u kojoj se našao za vrijeme opsade Sarajeva, ali i naknadno, nakon emigrantske izmještenosi u SAD. Pisanje je za autora čin pounutarnjenja i propitivanje čina pisanja kao čina (samo)spoznaje. Potrebno nam je čitanje njegovih knjiga jer ono pročišćuje naš pogled na svijet.

Tea

2. Svojevrsna; Sandra Antolić

Razotkrivajući pomalo samu dušu jednog podneblja, uz sarkastičan prizvuk u pripovijedanju i groteskne likove, Sandra Antolić uvjerljivo i zaigrano korača "bregima" u potrazi za izgubljenom svinjom, ili izgubljenom ljudskošću. Jer rat je zavladao zagorskim selima, i uz buku i tutnjavu  rafala, obiteljske nesuglasice postaju još glasnije, a susjedi nikad nisu bili udaljeniji. Nije im baš pomoglo što imaju srpskog nerasta. Sve praznovjerje, (na)rodni običaji i tradicijske vrijednosti ključaju u istom loncu s govorećim svinjama, nenadanim trudnoćama i ratnim stradanjima. Živopisno i nadrealno ostvarenje, duboko potresno u svojoj iskričavoj dubini.

Kristina

3. Ilyas; Ernest van der Kwast

Humoristična i topla, Ilyas je knjiga-poziv na empatiju i suosjećanje kojeg je sve manje u svijetu u kojem živimo. Nakon otkaza, Peter Lindke svoj smisao pronalazi kroz pomoć imigrantima koji su „zaglavili“ u raljama nizozemske administracije i dugovima. Izgubljen unutar vlastitog života i obitelji koja je na granici raspada, poznati nizozemski kustos kroz pomoć drugima pokušava ponovno izgraditi vlastito ja i poboljšati odnos sa suprugom i djecom. Duhovit i pitak, van der Kwast napisao je roman koji nas podsjeća da se čovjekove kvalitete i vrline najbolje ogledaju u tome kako se on odnosi prema drugima.

Helena

4. Trg slobode; Nenad Rizvanović

Rizvanović u obliku intimnih mikroproznih fragmenata ispisuje osobnu posvetu gradu Osijeku, jednom (minulom) vremenu, ljudima i svojem djetinjstvu. Njegov je pogled poput objektiva koji u šetnji gradom hvata detalje ne bi li na taj način ulovio specifičan trenutak povijesti, zagledao se u svoje uspomene, obrisao prašinu i talog nakupljenog međuvremena. Četrdeset autorovih zapisa odiše melankolijom i čeznjom da se, makar na trenutak, makar samo tijekom čitanja, zaustavi nezaustavljivo. 

Tea

5. Djevojka, žena, drugo; Bernardine Evaristo

Mozaični prikaz šarolikih likova koji su svi na neki način povezani i „uskaču i „iskaču“ iz svojih priča u tuđe te obrnuto, Djevojka, žena, drugo knjiga je koju ćete progutati, koja će vas obuzeti. Sve njih Evaristo je ogoljela, prikazala nam njihove traume i bolna iskustva. Često su „oni drugačiji“ u društvu oko sebe, na margini. Bernardine piše nepretenciozno, pitko, životno i beskrajno duhovito. Lepeza tema kojima se bavi široka je, a među njima ona „pleše“ jednostavno, ali pametno (političke teme, seksualna orijentacija, pitanje rase, klase…). Užitak je čitati roman o „autsajderima“ te čuti glas i životne priče onih koji su često nepravedno u pozadini. 

Helena 

 

U našim prijašnjim preporukama možete pronaći još dojmova o knjigama autora koji gostuju na Festivalu svjetske književnosti od 4. do 9. rujna ove godine.

Dođite i poslušajte zanimljive razgovore o knjigama, važnim društvenim pitanjima i sudjelujte u književno-kulturnom događaju godine.

Vidimo se u Knjižari Fraktura i Hrvatskom Društvu Likovnih Umjetnika!