Festival svjetske književnosti 2023. / predstava "Urotnici" (autori: Igor Štiks i Vladimir Arsenijević; redatelj Boris Liješević)

Vizuali Festivala svjetske književnosti 2023.; dizajn: Ivan Stanišić

Zagrebačko kazalište mladih, Dvorana Istra

Sudjeluju: Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež 

Festival svjetske književnosti 2023. donosi sjajnu predstavu Urotnici autora Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, nastalu po motivima KROKODILove edicije Zajednička čitaonica. Redatelj predstave je Boris Liješević, tekst izvode glumci Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež, a partneri događanja su Udruženje KROKODILMy Balkans i Terre Solidare.

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica nastala je ova uzbudljiva mješavina glasova, jezična i umjetnička polifonija koja uvjerljivo dokazuje da iako smo se danas zatekli podijeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u seobi, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko desetljeća proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom se zlu govori u Urotnicima, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mjesto jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad prije. Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji koji govore, upotrebljavaju, stvaraju i dišu zajednički jezik i kojima on jedino i pripada, ma gdje bili. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uvjerenja da će spone na kojima počiva književna republika na europskom Jugu živjeti i dalje.

Unatoč i kontra.

Pridružite nam se u rujnu, a ulaznicu pronađite na linku!