Festival svjetske književnosti 2023. / "Okrugli stol": "Malvina" danas

Vizuali Festivala svjetske književnosti 2023.; dizajn: Ivan Stanišić

Galerija Kranjčar

Sudjeluju: Espi Tomičić, Luiza Bouharaoua, Maja Vukušić Zorica i Igor Štiks (moderator)

Malvina, roman klasika, pisca i scenarista Mirka Kovača i jedno od najuzbudljivijih proznih djela o patnji žene, koja bi mogla biti naša majka, sestra, žena, ljubavnica – objavljen je u izdanju nakladničke kuće Bodoni gotovo dvadeset godina nakon izdanja nakladničke kuće Fraktura 2007.! Poznat i kao prvi jugoslavenski roman o homoseksualnosti u nas, Malvina gradi maestralan lik žene koja bježi iz pravoslavnog samostana te se udaje za čovjeka katoličke vjere, ulazi u vezu s njegovom sestrom, doživljava ludilo, rađa kćer… Ovaj dragulj književnosti u Francuskoj je doživio tri izdanja, prodan u 20.000 primjeraka te je postavljen na kazališne daske u Parizu i Ateljeu 212 u Beogradu.

Mirko Kovač proslavio se romanom Gubilište koji je kritika usporedila s djelima Dostojevskog i Joycea (Lennart Bromander); autor je scenarija kultnih filmova poput Lisice i Okupacija u 26 slika, ali i TV i radio-drama, nagrađivanih romana i knjiga pripovjedaka. Za svoja djela nagrađen je, među ostalim, prestižnom Herderovom nagradomNIN-ovom nagradomnagradom Meša Selimović i drugima. Knjige Mirka Kovača prevedene su na sve svjetske jezike.

Na Okruglom stolu o Malvini će govoriti mlade snage domaće književnosti – književnik i dramaturg Espi Tomičić, književnica i prevoditeljica Luiza Bouharaoua i izvanredna profesorica na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Maja Vukušić Zorica. Razgovor će moderirati pisac i sveučilišni profesor Igor Štiks.

Pridružite se!