Festival svjetske književnosti 2023. / "Dvostruki portret": Monika Helfer i Ena Katarina Haler

Vizuali Festivala svjetske književnosti 2023.; dizajn: Ivan Stanišić

Zagrebačko kazalište mladih, Dvorana Miško Polanec ("Janje")

Sudjeluju: Monika Helfer, Ena Katarina Haler i Gea Vlahović (moderatorica)

Što je zajedničko austrijskoj spisateljici Moniki Helfer i mladoj književnoj zvijezdi Eni Katarini Haler? Sjajni romani u kojima sudbine snažnih žena kroji nepredvidivi vrtlog rata!

Monika Helfer na Festivalu će predstaviti roman Jadnici (Leykam International, 2023.; preveo Igor Crnković), maestralan portret jedne žene, Marije Moosbrugger, i njezine obitelji, sirotinje koja jedva spaja kraj s krajem na periferiji austrijskog planinskog sela. Kada, u jeku Prvog svjetskog rata, Marijin muž Josef odlazi u vojsku, a u selo dolazi misteriozni, naočiti Georg, život obitelji Moosbrugger promijenit će se zauvijek. Jadnici spajaju fikciju i memoare – osobna sjećanja autorice – krojeći majstorsku priču o porijeklu. Dobitnica brojnih nagrada, između ostalih, Austrijske počasne nagrade za književnost i Književne nagrade grada Aalena Schubart te odlikovanja Johanna Petera Hebela, Monika Helfer čeka vas na tribini Dvostruki portret!

Spisateljica i književna kritičarka Ena Katarina Haler zapaženi prvijenac Nadohvat (V.B.Z., 2019.) napisala je na temelju vlastite priče – nevjerojatnog života svoje bake, koja je u romanu dobila lik pripovjedačice Katarine. Autentičan ženski glas – koji bilježi potresna zbivanja u Zrinu tijekom Drugog svjetskog rata te s posebnom pažnjom prati živote, brige i ljubavi žena – ono je što Nadohvat smješta u vrh recentne domaće književne produkcije. Autorica je za roman osvojila nagradu Ksaver Šandor Gjalski 2020., a na Festivalu će se predstaviti u razgovoru s Monikom Helfer.

Dvostruki portret moderirat će književna kritičarka i urednica u nakladničkoj kući Petrine knjige Gea Vlahović, a razgovor će pratiti simultani prijevod.

Pridružite nam se u rujnu, a ulaznicu pronađite na linku!