Festival svjetske književnosti 2023. / "Dvostruki portret": Krzysztof Varga i Marko Gregur

Vizuali Festivala svjetske književnosti 2023.; dizajn: Ivan Stanišić

Zagrebačko kazalište mladih, Dvorana Miško Polanec ("Janje")

Sudjeluju: Krzysztof Varga, Marko Gregur i Iva Mirčić (moderatorica)

Koji je postotak melankolije u djelima poljsko-mađarskog pisca i novinara Krzysztofa Varge, a koji u djelima jednog od našeg najcjenjenijih mladih pisaca i urednika Marka Gregura? I koliko je taj postotak određen krajem u kojem živimo, volimo i gubimo? Saznajte na tribini Dvostruki portret ovoga rujna na Festivalu svjetske književnosti!

Krzysztof Varga ima kultni status u europskoj književnosti – njegov je opus poput priručnika za život koji napučuju obični, prosječni ljudi, likovi s kojima se lako poistovjetiti i čije je pogreške lako razumjeti. Autor knjiga Dječaci ne plačuBildungsroman i Tequila, te niza drugih sjajnih naslova, na Dvostrukom portretu predstavit će aktualni Gulaš od ptice turul i najnoviji Čardaš s mangulicom (oba – Gymnasium naklada; 2022. i 2023.; preveo Siniša Kasumović), prva dva dijela Vargine trilogije, knjige eseja nadahnute mađarskom kulturom i gastronomijom, potragom za tajnom vezom između Mađara i Poljaka, ali i specifičnom melankolijom panonskog kraja. Autor je za Gulaš od ptice turul dobio Nagradu čitatelja poljske nagrade Nike 2009.

Naš nagrađivani pisac Marko Gregur, jedan od pokretača te glavni urednik časopisa Artikulacije, entuzijast domaće kulturne scene, drugo je lice Dvostrukog portreta! Nalik na Vargu, koprivnički autor obične ljude smješta u neobične situacije i na tim odnosima gradi majstorsku fikciju; nalik na Vargu, perom spretno balansira između humora i melankolije. Marko Gregur dobitnik je niza nagrada – između ostalih, prestižnih književnih nagrada Fric i Vladimir Nazor za roman Vošicki (Hena, 2020.), romansiranu biografiju misterioznog izdavača prvih Krležinih sabranih djela.

Dvostruki portret moderirat će književna kritičarka Iva Mirčić, a pratit će ga simultani prijevod.

Pridružite nam se u rujnu, a ulaznicu pronađite na linku!