Festival svjetske književnosti 2023. / "Dvostruki portret": Joanna Bator i Zoran Ferić

Vizuali Festivala svjetske književnosti 2023.; dizajn: Ivan Stanišić

Zagrebačko kazalište mladih, Dvorana Miško Polanec ("Janje")

Sudjeluju: Joanna Bator, Zoran Ferić i Roman Simić (moderator)

Koja je cijena sjećanja? Postoji li nakon životnih udaraca nešto poput katarze? I možemo li se ikad zaista vratiti kući? Odgovore će pokušati ponuditi tribina Dvostruki portret na kojoj gostuju priznata poljska spisateljica Joanna Bator i jedan od naših najznačajnijih suvremenih pisaca Zoran Ferić!

Autorica romana Pješčana gora, novinarka i sveučilišna nastavnica, na Festivalu svjetske književnosti predstavit će novi roman Gorko, gorko (oba romana preveo Mladen Martić, Fraktura, 2023.). Kada Kalina uzme u ruke obiteljski puzzle – kako bi saznala svoje korijene – slika koju sastavi otkrit će tri nezaboravne junakinje: BertuBarbaru i Violettu, ali i neke dijelove koji nedostaju… Što je bio motiv Bertina zločina? Zašto je Barbara tako vješta s noževima? Koji su duhovi izašli iz Violettine Pandorine kutije? U pokušaju da rasvijetli obiteljska sjećanja Kalina će se suočiti sa samom sobom i sjećanjima na ljubav koje više nema. U kasno ljeto otkrijte roman Gorko, gorko i autoricu Joannu Bator, dobitnicu poljsko-njemačke književne nagrade Samuel Bogumił Linde za "povezivanje ljudi, društava i naroda u zajednički razgovor te doprinos ljudskim idealima i vrijednostima".

Drugo lice Dvostrukog portreta jedan je od najnagrađivanijih domaćih autora Zoran Ferić. Autor kultne debitantske zbirke priča Mišolovka Walta Disneya i niza drugih zapaženih naslova, u pretposljednjem romanu Putujuće kazalište (V.B.Z., 2020.) čini ujedno najveću i najtežu stvar koju pisac može učiniti: na krošnji vlastitog obiteljskog stabla gradi priču jednog stoljeća, njegovih pobjeda i poraza, te svih trenutaka između koje uvijek kroje mali ljudi. U ovom slučaju to su pripovjedačeve prabake, bake i djedovi, majka i otac, likovi koji su okusili ratove i zarobljeništva, dok su pokušavali živjeti svoj život. Od Oktobarske revolucije do suvremenih dana; od Pariza i Tangera do Srijemske Mitrovice i Zagreba, Putujuće kazalište provest će vas predjelima kojih nema na zemljovidu ni na povijesnim kartama – obiteljskim sjećanjima! Zoran Ferić za roman je zaslužio Nagradu Ksaver Šandor Gjalski 2021.

Dvostruki portret moderirat će urednik i pisac Roman Simić, a razgovor će pratiti simultani prijevod.

Pridružite nam se u rujnu, a ulaznicu pronađite na linku!