Festival svjetske književnosti 2022. / Razotkrivanje: Milena Marković

Nakon brojnih drama i zbirki poezije Milena Marković napisala je roman, i to roman u stihovima koji će vas rastaviti pa ponovno sastaviti. Za knjigu Deca, hibrid poeme i romana, u kojoj se ne pojavljuju interpunkcijski znakovi, osim točke na samome kraju, dobila je prestižnu NIN-ovu nagradu. Marković bez kočnica, emotivno i snažno progovara o odnosima, djeci, odrastanju – na doslovan i metaforički način.

 Miljenko Jergović Decu je opisao kao "poemu o osujećenom, vječno nedovršenom odrastanju, moćnu, u našim jezicima neusporedivo, najveću knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu, opasan roman o povijesti, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, to desetljeće našeg odrastanja, i pregazi nas tijekom devedesetih". Čitatelj nošen melodijom i ritmom stihova plovi kroz ovaj na nekoliko razina važan tekst i što je sigurno – ne može ga ispustiti iz ruku sve dok ga ne pročita do kraja.

S autoricom je o knjizi Deca, njezinu stvaralaštvu, životu, ljubavi i još mnogočemu razgovarao pisac, novinar te književni i kazališni kritičar Srđan Sandić Knjižari Fraktura 9. rujna. 

Video Url
Festival svjetske književnosti 2022. / Razotkrivanje: Milena Marković