Festival svjetske književnosti 2022. / Dvostruki portret: Saša Ilić i Nenad Rizvanović

Utorak, 6. 9., 18 sati, Knjižara Fraktura
moderira Đurđica Čilić


Kako to već biva s dobitnicima NIN-ove nagrade, roman Pas i kontrabas Saše Ilića itekako je odjeknuo u čitavoj regiji, čak i malo više nego ostala njome ovjenčana djela. Moguće je da je razlog tome činjenica što roman i geografski pokriva teritorij cijele bivše Jugoslavije te što se pametno, suptilno i literarno moćno bavi pitanjima slobode, ljubavi, odnosa pojedinca i (traumatiziranog) društva.

Nakon niza beletrističkih i publicističkih knjiga koje je objavio Nenad Rizvanović svojim se posljednjim naslovom Trg slobode vraća u svoj rodni Osijek i ispisuje mu svojevrsno ljubavno pismo. Kroz niz minijatura, melankolijom obojenih lirskih proza vraća nas u neko drugo vrijeme, koje je možda stvarno i bilo sretnije, a sasvim sigurno bilo je nevinije i naivnije. Ako ništa drugo, a onda zato što smo u njemu bili mlađi.

O točkama susreta ove dvojice autora, o teretu i blagoslovu nostalgije (koja isto više nije što je nekad bila!), o vezama između njihovih djela, o poziciji njihovih posljednjih knjiga u okvirima osobnih bibliografija te o duhovnom i fizičkom prostoru bivše Jugoslavije sa Sašom Ilićem i Nenadom Rizvanovićem razgovarat će spisateljica Đurđica Čilić.