Festival svjetske književnosti 2022. / Dvostruki portret: Ernest van der Kwast i Sandra Antolić

Srijeda, 7. 9., 20 sati, Knjižara Fraktura
moderira Andrija Škare


U hrvatsku je književnost romanom Svojevrsna duhovito, spretno, šarmantno i inteligentno Sandra Antolić uvela svinju koja govori. Postavila ju je kao glavnog lika, smjestila je u Zagorje devedesetih godina 20. stoljeća, prikladno je oboružala kajkavskim dijalektom i pustila je da se snalazi u jednoj ustvari sasvim ljubavnoj priči u kojoj se miješaju rat, politika, alegorija, humor i svi oni elementi koje bi trebala imati i ima jedna ludo originalna moderna basna kakvu sigurno još niste čitali.

Nakon bestselera Sladoledari nizozemski hit-pisac Ernest van der Kwast oduševljava i novim romanom Ilyas, razigranom i duhovitom pričom o izlaženju iz svog zatvorenog svijeta, iz svoje zone komfora, o istinskom gledanju i slušanju Drugoga. Kroz siže u kojem povezuje dvojbu o tome je li jedna novootkrivena slika djelo majstora Rembrandta ili nije i svakodnevne, životne probleme s kojima se svatko može poistovjetiti van der Kwast ispisuje humorom i nadom natopljenu storiju o potrazi za individualnošću i autentičnošću.

S ovo dvoje bez sumnje iznimno originalnih i dokraja autentičnih autora koji se u svojim književnim pothvatima služe sličnim sredstvima (humor! ironija! alegorija! metafora!) razgovarat će primjereno žovijalan pisac Andrija Škare.