Evelina Rudan u finalu Nagrade Ivan Goran Kovačić

Evelina Rudan sa svojom zbirkom Smiljko i ja si mahnemo jedna je od pet finalista Nagrade Ivan Goran Kovačić koja se dodjeljuje za najbolju izvornu pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju.

Smiljko i ja si mahnemo zbirka je, prema mišljenju povjerenstva, koja iznova pokazuje da Evelina Rudan kao malotko u našoj poeziji čakavici zna udahnuti lakoću i živahnost.

Pet finalista Nagrade izabralo je prosudbeno povjerenstvo, u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar, između stotinjak prijavljenih naslova iz dvogodišnje hrvatske pjesničke produkcije. U finale su tako uz Evelinu Rudan ušli i Alen Brlek sa zbirkom Sang (HDP, 2019.), Stipe Grgas sa zbirkom Zablaće (Meandarmedia, 2019.), Marijana Radmilović sa zbirkom Putovanje oko tijela (Meandarmedia, 2019.) i Nada Topić sa zbirkom Stope u snijegu (Meandarmedia, 2019.).

Nagrada Ivan Goran Kovačić dodjeljuje se za najbolju izvornu pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom. Nagrada se dodjeljuje od 2019. godine, u okviru manifestacije Goranovo proljeće, naizmjenično s nagradom Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji. Sastoji se od novčanog dijela u iznosu od 10.000 kn, plakete te skulpture, rada akademskog kipara Igora Rufa.

Novi laureat ili laureatkinja proglasit će se 15. ožujka, uoči početka Goranova proljeća. 

Knjigu Smiljko i ja si mahnemo možete kupiti ovdje.