Dubravka Ugrešić posmrtno dobila Njegoševu nagradu!

Na naslovnoj fotografiji: Dubravka Ugrešić (autorica: Judith Jockel, izvor: Fraktura)

Jedna od najznačajnijih domaćih književnica, znanstvenica i publicistica, Frakturina autorica Dubravka Ugrešić posmrtno je osvojila prestižnu Njegoševu nagradu, koja se od 1963. godine dodjeljuje za životno djelo.

Iz obrazloženja žirija saznajemo da je autorica osvojila nagradu zbog svoga književnog opusa, etičkog stava, integriteta i društvene angažiranosti, a predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović izjavio je kako nagrada dodijeljena ove godine, upravo zbog spomenutih kvaliteta autorice, ima društvenu i kulturnu važnost.

Žiri navodi i sljedeće:

"Dubravka Ugrešić najblistaviji je glas post/jugoslavenske prozne književnosti i esejistike, spisateljica iznimne imaginacije, stilske samosvijesti i originalnosti, čiji opus, nesumnjivo, pripada i vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. stoljeća. Kao rijetko koji/a autor/ica sa šireg prostora, ona je uspijevala pronaći najbolje literarne forme za svoje teme i preokupacije te na autentičan i originalan/očuđujući način, pisati o raznim aporijama i anomalijama našeg prostorvremena. Ugrešić je majstorica ironije, persiflaže, kalambura i dosjetke; lucidna opservatorica društvenih kretanja koja spretno kombinuje različite stilske registre i zavodi svoje čitatelje iznimnom literarnom osobnošću i umijećem mimikrije. Ugrešić je uspijevala prepoznati brojne aktualne društvene transformacije, savremene fenomene i mijene vremena koji su nama, kao njihovim savremenicima, često nevidljivi, uvijek korak ispred ostalih. Njen literarni opus kao i pogledi na društvo, estetički i etički imperativi kojima se rukovodila u životu i pisanju, kao i nesalomljiva umjetnička kičma čine dragocjeno naslijeđe za sve generacije pisaca/spisateljica i čitatelja/ica na post/jugoslavenskom prostoru, generacije koje žele ovdje i sada stvarati bolju budućnost."

Podsjetimo, Dubravka Ugrešić autorica je brojnih knjiga, između ostalih, i Poza za prozu, Štefica Cvek u raljama života, Život je bajka, Forsiranje romana-reke, Američki fikcionar, Kultura laži, Muzej bezuvjetne predaje, Zabranjeno čitanje, Ministarstvo boli, Nikog nema doma, Baba Jaga je snijela jaje, Napad na minibar, Lisica i Doba kože, prevedenih na više od dvadeset jezika.

Nagradu će primiti predstavnici fondacije/zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njezinom književnom ostavštinom.

Ponosni smo zbog posmrtno dodijeljene nagrade našoj velikoj autorici koje se rado prisjećamo čitajući njezina djela.