David Grossman dobitnik je prestižne nagrade Erasmus!

Na fotografiji: David Grossman; autor fotografije: Michael Lionstar

Prestižna Nagrada Erasmus koja se dodjeljuje za izniman doprinos humanistici ili umjetnosti ove godine odlazi u ruke slavnog, nagrađivanog izraelskog autora Davida Grossmana!

David Grossman autor je brojnih zapaženih naslova iz područja beletristike i publicistike – između ostalih, Do kraja zemlje, Ušao konj u bar i Kad je Nina znala objavljenima u izdanju Frakture. Nakon niza uglednih nagrada poput francuske Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, njemačke Buxtehuder Bulle, rimske Premio per la Pace e l'Azione Umanitaria, Premio Ischia – međunarodne nagrade za novinarstvo, izraelske nagrade Emet i nagrade Albatros Fondacije Güntera Grassa, kao i međunarodne nagrade Man Booker te nagrade Države Izraela za književno stvaralaštvo 2018. godine, Nagrada Erasmus dolazi kao potvrda iznimne umjetničke, ali i društvene vrijednosti Grossmanova opusa!

Ove je godine tema Erasmusa Mending a torn world (Liječenje ranjenog svijeta), a, kao što navode na stranici Fondacije za dodjelu nagrade, ne postoji prigodniji dobitnik od Grossmana. "Svojim radom teži razumjeti ljude, i promatrati drugoga s ljubavlju, preko granica rata i povijesti", tumače na stranici.

Osim toga, David Grossman označen je kao autor "iznimne hrabrosti", koji upozorava na "tugovanje, nasilje i gubitak čovječnosti" – ali kao "univerzalne ljudske probleme" – što ga čini "pravim humanistom" i, dodajmo, zaslužnim dobitnikom ove nagrade!

Nagrada Erasmus dodjeljuje se od 1958., a među dobitnicima/dobitnicama su velikani/velikanke poput Marca Chagalla, Ingmara Bergmana i A. S. Byatt. Erasmus uključuje i novčani iznos od 150.000 eura, a povodom njezine dodjele bit će organiziran program u čast dobitnika Davida Grossmana i navedene teme Mending a torn world.

Čestitke autoru!