Camille Laurens, "Djevojčica" – je li bolje roditi se kao djevojčica ili dječak?

Kako djevojčica postaje ženom u društvu u kojem su i djevojčica i žena manje vrijedne? Odgovor daje Camille Laurens u jednoj od najčitanijih knjiga u Francuskoj, romanu Djevojčica, koji je objavila nakladnička kuća Fraktura u iznimnom prijevodu Vlatke Tor.

Laurence Barraqué, nezaboravna junakinja ovog romana, neželjena kći, simbol je ženske borbe i upornosti, ženskog talenta da se preživi i živi. Laurence je pametna, nadarena djevojčica koja već od malih nogu shvaća da joj je kao djevojčici toliko toga zabranjeno i da samim time što nije dječak, vrijedi manje. Okolina i obitelj traže od nje da zaboravi da ju je silovao rođak. Sa šesnaest godina putuje sama u Pariz kako bi pobacila u vrijeme kada je pobačaj ilegalan. Mnogo poslije tijekom prvog porođaja zbog nemara liječnika gubi sina. Ljepotu majčinstva spoznaje kada dobiva kćer te shvaća svu važnost i raskoš bivanja djevojčicom, djevojkom i ženom.

Roman Djevojčica koji prikazuje moćnu, ranjivu i svima blisku junakinju ovjenčan je nagradom časopisa Lire za knjigu godine. Ova svevremenska priča puna boli, nježnosti i humora o tome što znači biti žena poput knjiga Annie Ernaux, Elene Ferrante i Bernardine Evaristo iznimno je aktualna danas, kada se mnoga ženska prava iznova propituju. Usprkos društvu koje žene neprestano stavlja u poziciju drugotnih Laurence se od djetinjstva do majčinstva bori za ravnopravnost, seksualnost, pravo na užitak, za vlastiti glas i vlastite izbore.

Nakon ove knjige znat ćete kakav svijet želite za svoje kćeri.

Roman Djevojčica objavljen je u sklopu projekta Growing Together koji sufinancira Europska unija.

"Djevojčica", naslovnica; izvor: Fraktura