Borna Sor: Volim lažno satiričke podatke i javno prozivanje političkog djelovanja

Vrlo ozbiljan komičar, tako bi se možda najpreciznije moglo opisati Bornu Sora, jednog od pokretača sada već legendarnog portala News Bar te autora televizijskih emisija kao što su Montirani proces (kratko emitiran na HRT-u) i Prime Time (koji se trenutačno emitira na N1 televiziji). Teme za svoje satirične opservacije Sor crpi iz svakodnevice, koja je često nevjerojatnija i shizofrenija od bilo kakve mašte, što komičarima, naravno, otežava posao. Knjige koje čita bijeg su od svakodnevice, bijeg u neke druge svjetove čija stvarnost može biti jednako problematična kao i ova naša, ali barem često ima logičan početak i kraj.

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Mislim da je bila zbirka grčkih mitova s ilustracijama. Minotaur, Argonauti, Meduza, Prometej. Djed je bio učitelj hrvatskog jezika, znao je sto priča, tako da su me avanture, legende i mitovi privlačili od najranije mladosti. No grčka mitologija bila je korak naprijed. Fantastični svijet koji se isprepletao s našom povijesti. Čudovišta I tragični junaci, bogovi nasilja, smrti i ljubavi. Naravno, moja fascinacija tom "mitologijom" uzrujala je časnu, pa sam u prvom razredu osnovne prestao pohađati vjeronauk i uzeo u ruke Zamarovskijeve junake antičkih mitova.

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Uff, meni je to teško odgovoriti, jer ne znam kako to odabrati. Knjiga koja me oblikovala najviše? Za koju smatram da je najbolje napisana ili da je iznimno bitna? Možda ona koju sam najviše puta čitao? Teško. Ali znam da sam najduže godina proveo razmišljajući o Amberskim kronikama Rogera Zelaznya. Jednostavno, metoda kojom glavni lik i čitatelj imaju jednako znanje o svijetu koji ih okružuje uz dozu trilera, nije bez razloga nazvana "Zelaznijev početak".

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Ne, previše sam eklektičan, više zbog manjka dobrog ukusa nego vlastitog konstruktivnog pristupa. Nekad mi treba BulićPutovanje u srce hrvatskog sna, a nekad ću kao pošast obrstiti sve knjige Agathe Christie koje mi dođu pod ruku. U zadnje vrijeme jako volim čitati povijesne knjige, sve prije željeznog doba. Navukao se na broncu.

Što trenutačno čitate?

Ha-ha-ha, Odiseju. Znam da je klišej, ali kad sam na Jadranu. Čitam knjigu na terasi i bacim pogled na otoke gdje se radnja odvija, kakav 3D, maksimalne rezolucije! Ali nije samo to privlačnost takvog klasika. Nego svaki put kad ga čitate, tekst je isti, ali vi se mijenjate. Kad sam bio mlad, putovanje od deset godina bila mi je vječnost, a sad ni sam ne znam što bih mislio o tome da se kod ljubavnice živi dvije godine, pa kod druge, dok "dobra" Penelopa doma čeka.

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima...

Politika i droga od Davida C. Jordana. Mislim da je to presudna literatura za razumijevanje globalne korupcije i svega što slijedi iz takvog sustava. Kad saznate da Kolumbiji IMF dodjeljuje kreditnu sposobnost uračunavajući trgovinu kokainom, neke stvari će biti jasnije.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

America – Jon Stewart & Daily show, ujedno i druga knjiga Earth. Sve što ja volim, enciklopedijske informacije, lažno satiričke podatke i puno javnog prozivanja političkog djelovanja.

Što je za vas čitanje? Vežete li ga uz slobodno vrijeme, posao, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Čitanje je meni najbliže čistom stvaralaštvu. Autor ima lažnu ideju da on vodi igru. Ja slikam svijet. Moj je casting likova. Ja biram tempo. Ja odlučujem što ću o nekom motivu misliti, ja prosuđujem moral autora, likova, radnje samostalno. Knjiga je katalizator moje duše, autor je samo vodič, ali svijet je zaista moj. Čak i kad je knjiga odložena ili završena, ja još diskutiram s likovima, zamišljam da sam dio radnje, preuzimam odgovornost, pokušavam im pomoći ili ih uputiti. Čitanje je jednom riječju – stvaranje.

Imate li najdraže Frakturino izdanje?

Nažalost, ne pratim tko je izdavač. Još jedna stvar oko koje moram odrasti.